Antalet artister är lite färre, men i gengäld är de lite större. Ungefär så beskriver artistbokaren Sonia Braska årets version av Linköpings folkmusikfestival.

– Vi förbereder oss för flytten till Konsert & kongress nästa år. Därför har vi anpassat programmet efter hur vi har tänkt att det ska vara de kommande åren. Vi tar in större akter, men inte så många.

Varför ska ni inte vara kvar på Kollektivet?

Artikelbild

| Sallyswag. Utsågs till årets nykomling på Folk- och världsmusikgalan 2015.

– Lokalerna där har blivit för små. Vi vill ju växa och bli en stor festival och då är det tyvärr omöjligt att vara kvar. Från och med nästa år ingår vi partnerskap med Arenabolaget, säger Sonia Braska.

Tidigare har man även haft tillgång till puben Pitcher’s lokaler, som ligger i anslutning till Kollektivet, men så blir det inte i år vilket gör att antalet scener har minskats från fem till tre.

Sin vana trogen har festivalen i år även bokat in en dansföreställning. ”101 hattar att sparka ner innan jag dör” handlar om alla de roller en kvinna kan få prova innan hon hittar fram till sig själv. Hallingdansaren Silje Onstad Hålien gör föreställningen tillsammans med svenske musikern Anders Löfberg.

– Norge har en mer avancerad scenisk folkdans än Sverige just nu. Det finns flera norska danskompanier som ägnar sig åt det och producerar väldigt intressanta föreställningar, bland annat med livemusik på scenen, säger Sonia Braska.

Artikelbild

| Kraja. Linnea Nilsson, Lisa Lestander, Frida Johansson och Eva Lestander.

Till de andra utländska besöken på festivalen hör skotska Kate Young som kommer med sitt ständigt föränderliga band Kate in the Kettle. Polska sjumannabandet Beltaine spelar keltisk folkmusik och gör sin första konsert på svensk mark.

– Beltaine har spelat väldigt mycket i England, USA och södra Europa, men aldrig tidigare i Norden så det ska bli väldigt spännande, säger Sonia Braska.

Artikelbild

Erika & Cecilia. Erika Lindgren Liljenstolpe, fiol, och Cecilia Osterholm, nyckelharpa.

Av de svenska artisterna kan nämnas Triakel med sångerskan Emma Härdelin som kommer med visor från Hälsingland och Jämtland, nio kvinnor starka Sallyswag som blandar svensk folkmusik med reggae och rap, och vokalkvartetten Kraja från Umeå som fått fin kritik för sina fyra finstämda album.

– Kraja har utlovat överraskningar på scenen, men allt är väldigt hemligt. Inte ens jag vet vad som kommer att hända, säger Sonia Braska.