Årets upplaga av jazzfestivalen inleds i helgen, och är 2018 större än någon gång tidigare.

Jazzsångerskan Isabella Lundgren kommer tillsammans med Rigmor Gustafsson, Svante Thuresson, Sarah Riedel och Ekdahl-Bagge Big Band att framföra några av Monica Zetterlunds mest älskade sånger under två kvällar.

Zetterlund och Lundgren delar inte bara jazzmusiken, båda härstammar även från Värmland.

Artikelbild

| Franska Trion spelar på festivalen på lördagen. Pressbild.

Jag är uppvuxen med henne, hon är min närmaste referens och det var hon som på något sätt visade att det var möjligt att göra det här. Det var inte bara någonstans på andra sidan Atlanten man sjöng den här musiken, berättar Lundgren.

Skrev åt Monica

Orkestern leds av Carl Bagge. Hans far Lars Bagge var kapellmästare åt Zetterlund, och konserten kommer att bjuda på stora stråk- och blåsarrangemang.

Calle har hittat massa gamla arrangemang som Lasse har skrivit åt Monica, och det är dem vi kommer att spela under lördag och söndag, berättar Isabella Lundgren.

TT: Vad är din egen relation till festivalen?

Så länge jag har varit yrkesverksam är det här lite av en höjdpunkt på året, det är fantastiskt att se staden komma till liv och höra den musik som jag älskar året om, älskas överallt i alla fall några veckor, säger Lundgren.

Premiärspelar album

Tillbaka på Stockholm Jazz Festival är även Franska Trion, som kommer att bjuda på musik som publiken aldrig hört live tidigare.

Vi kommer att spela material från den senaste skivan, "Blod på våra händer", det är första gången vi spelar den framför en publik så det kommer att bli spännande att se vad det blir för reaktioner, säger sångaren Matti Ollikainen.

Bandet rör sig mellan rock, blues och jazz, och har släppt åtta album och över 100 låtar.

TT: Hur skulle du beskriva den nya skivan?

Jag tycker att den har lite fler glada låtar än på tidigare skivor, vissa låtar är lite poppigare kanske. Och lite mer sagoaktiga på något vis, trots sina lite mer banala texter, eller kanske är det just därför det är lite mer sagokänsla på det, säger Matti Ollikainen.

Stockholm Jazz Festival pågår den 12–21 oktober.