Matilda Grün har under många år haft kusinen Peter Johansson vid sin sida, men han är upptagen av musikalen Ghost på China i Stockholm så hon har istället med sig David Lindgren i årets två konserter i Linköping den 14 december och i Norrköping den 16 december.

– Peter spelar ju med Davids fru Kristina i Ghost så det är inte mer än rätt att jag har med David här, säger Matilda.

– Till skillnad mot Peter så älskar jag faktiskt julen. Det går inte att blunda för det, säger David och skrattar.

Matilda Grün var, som traditionen bjuder, hemma och plockade upp potatisen i S:t Anna tillsammans med familjen. Det är där de första tankarna och tonerna brukar läggas för julkonserterna , men David Lindgren var inte med.

– Han är för mesig för det. Han vill väl inte smutsa ner sig, säger Matilda.

– Jag trodde faktiskt inte det skulle bli någon skörd med tanke på torkan, men den blev jättefin.

David Lindgren låter tystnaden tala, men säger snabbt.

– Det verkar vara bra potatisjord där.

Det är två vana och rutinerade julvärdar på de östgötska scenerna, där såväl Matilda som David räknat ner till julafton från konserter runt om i landet i många år.

David turneradei en månad (28 konserter på 31 dagar) tillsammans med Thomas Di Leva och Molly Sandén i Christmas Night förra året, men han har inte, för ett ögonblick, tröttnat på julmusiken.

– Det är den mesta romantiska tiden på året, säger David.

Det blir en viss skillnad på turné i år?

– Två dagar med Matilda, 14 fantastiska musiker på scen och jul hela vägen. Det är en lyxvariant. Man får väldigt sällan göra såna konserter längre. Vi kan säkert hålla på i åtta timmar om vi vill och orkar.

Matilda blir smått lyrisk, när hon minns och pratar fjolårets timmar och mötet med musikerna på scenen.

– De lyfte det hela till en ny nivå. Jag var så lycklig. Det var knappt så jag behövdes. Det är klart de skulle vara med i år också, säger Matilda.

Låtlistan är spikad med en klassisk blandning av svenskt och engelskt och traditionellt och modernt.

– Jag tar med två låtar från Jersey Boys också. De är för bra för att inte göra det... och så måste jag bara få sjunga ”O, helga natt”. Jag växte upp till den med Jussi Björlings röst. Det sätter sina spår, säger David Lindgren.