Dirigenten och orkesterns konstnärliga ledare, Merete Ellegaard, gillar hela idén med att framföra musik från filmer och dataspel. Men en sak gör henne alldeles lyrisk:

– Publiken! Åhörarna vet ofta mer om musiken än orkestermusikerna. Redan när Orvar Säfström presenterar ett stycke så tjoar de och jublar. Tänk om det skulle vara så när man presenterar ett Mozart-stycke! Jag har sett personer sitta och gråta när de hör melodierna från sina favoritdataspel som de har tillbringat så mycket tid framför, säger hon.

Det handlar om produktionen "We can be heroes". Konserten hålls i Crusellhallen den 3 mars, med stycken framtagna av Orvar Säfström – känd från bland annat SVT:s Filmkrönikan. Linköpings akademiska orkester har sedan tidigare två liknande konserter bakom sig och har bland annat framfört musiken i Berwaldhallen i Stockholm. Nu går de ihop med Linköpings symfoniorkester.

Artikelbild

| Merete Ellegaard dirigerar under repetetionerna inför konserten We can be heroes i Crusellhallen 3 mars.

– Det finns två symfoniorkestrar i stan, men det här är såvitt jag vet första gången som vi samarbetar fullt ut. Det har i varje fall inte hänt på mycket länge.

Produktionen innehåller mycket vackra strofer ur filmen "Wonderwoman", men också ur "Hunger games" och gamla klassiker som "Star wars" och "Indiana Jones".

– Det blir lite dataspelsmusik också, från spelet The Witcher 3, avslöjar Merete Ellegaard.

När de inledde sitt första samarbete med Orvar Säfström var alla förstås spända på hur det skulle gå. Men Merete Ellegaard blev lugn efter en av Säfströms första frågor:

Artikelbild

| Merete Ellegaard dirigerar under repetetionerna inför konserten We can be heroes i Crusellhallen 3 mars.

– Han undrade vilken besättning vi hade i orkestern, alltså vilka instrument och hur många av varje. Det brukar man notera med sifferkombinationer, som jag gav honom. Och han förstod direkt. Han har stenkoll även på det som vi gör i en symfoniorkester.

Linköpings universitet har en lång tradition med symfoniorkester och inte minst flera olika studentkörer. När Merete Ellegaard anställdes för tio år sedan hade orkestern legat nere i cirka ett halvår, och bara en handfull musiker fanns kvar.

Artikelbild

| Merete Ellegaard dirigerar under repetetionerna inför konserten We can be heroes i Crusellhallen 3 mars.

– I studentvärlden är det hög omsättning, när några musiker tar examen så kommer det nya. Jag fick börja från början med rekrytering och provspelningar, berättar hon.

Men med hjälp av alumner och genom att vid konserter hyra in musiker på vissa positioner så har orkestern fått kontinuitet. När nu Linköpings symfoniorkester kommer in så blandar man musikerna på scenen.

Artikelbild

| Merete Ellegaard märker att musikerna gillar att spela musik från film- och spelvärlden.

– Det är väldigt viktigt att ta in rutinerade och professionella musiker och låta dem sitta bredvid våra. Som musiker växer man alltid om man får spela med någon som är bättre än en själv.

Hon tror också att samarbeten med andra orkestrar kan vara av godo på andra sätt.

Artikelbild

– Vi har en stark organisation bakom oss, med universitet, som vi kan ta stöd från vid större produktioner. Till skillnad från en ideell musikförening, säger hon.

Linköpings akademiska orkester håller cirka fyra konserter per år plus olika uppdrag åt universitetet, som promotionsfesterna.

Artikelbild

Varför har universitet ofta egen körverksamhet, och egen orkester?

– Delvis beror det på gamla traditioner. Det är väldigt roligt att ett så relativt ungt universitet som LiU så tidigt har instiftat en director musices-tjänst. Musiken hör hemma i den akademiska världen. Många som kan hantera ett instrument tenderar också att lyckas väldigt väl inom akademien, säger Merete Ellegaard.