I de fyra första böckerna om kriminalinspektör Zack Herry skrev Mons Kallentoft i tandem med Markus Lutteman. När det var dags för bok nummer fem fick Kallentoft se sig om efter en ny kompanjon då Lutteman ville fokusera på sitt eget skrivande. Den han fann var Anna Karolina – före detta Finspångsbo och polis och numera författare på heltid. I lite mer än ett och ett halvt år satt de på varsin kammare – Anna Karolina i Malmö och Mons Kallentoft på Mallorca – och bollade idéer fram och tillbaka på skype och mail. Anna Karolina skrev det huvudsakliga manuset och Kallentoft fyllde i, ändrade och diskuterade under tiden.

– Vi träffades en dag i Malmö för att stämma av och se om det skulle funka. Vi bestämde oss ganska snabbt för att det gjorde det.

Anna Karolina, som också heter Larsson i efternamn, lämnade Finspång 2001 för att läsa på Polishögskolan i Stockholm. Där blev hon kvar i tio år innan hon flyttade ner till Skåne och började skriva deckare vid sidan om polisyrket. För tre år sedan sa hon upp sig för att skriva på heltid.

– Jag kände att jag var tvungen att välja, att ha dubbla jobb fungerade inte i längden.

Då hade hon redan skrivit två deckare och skulle precis börja med sin tredje. Och att skriva deckare med över ett decenniums erfarenhet av polisyrket hjälper till precis så mycket som det låter.

– Det gör det verkligen. Även om man ibland måste prioritera spänningen framför hur det egentligen går till i verkligheten så kan de små detaljerna göra att det känns mer trovärdigt för läsaren.

Har du ibland stört dig på deckare som innehåller polisiära fel?

– Nja, men det är klart att man märker om författaren kan sin grej eller inte. Det är väl lite så oavsett vilket yrke man har – är man frisör så går man och kollar på frisyrer.

Den mer realistiska ingången har dock inte förändrat Zack enligt Kallentoft.

– Nä, hon har lite samma syn på hur Zack ska vara så han är sig lik. Han opererar i samma gråzoner som tidigare, eller svartzoner.

"Den moraliskt kreativa polisen" är en karaktär Anna Karolina känner väl från sina egna böcker.

– Jag gillar att skriva om poliser som inte är helt perfekta och lojala mot polismyndigheten utan har sina egna agendor.

Var det så du var som polis också?

– Ha ha, nej det var det inte! Då hade jag nog inte varit kvar så länge.

Som inhoppare i en redan etablerad serie med sin säregna stil och språk fick Anna Karolina se till att hålla sig till det läsarna lärt sig gilla. Men duon ville samtidigt att det skulle märkas att det kommit in en ny författare.

– Det vore snarare konstigt om det inte gjorde det. Men det har varit en liten balansgång, säger Anna Karolina.

Att ha delad vårdnad över en bok tycker hon är skönt då det kan bli ganska ensamt att skriva själv. Och Kallentoft håller med.

– De här böckerna har djupa intriger och det ska hända mycket på en ganska liten yta, då är det skönt att vara två. Annars kan det bli väldigt fullt i hjärnan när man är själv, säger han.

Tanken är att det ska släppas en ny bok i Hercules-serien varje år. Så trots att "Falco" släpptes i butiker 11 juni är arbetet med nästa bok redan igång, och det östgötska samarbetet fortsätter.

– Jag är glad så länge hon vill skriva ihop med mig, hon är grym! Och sen har vi så roligt när vi sitter och hittar på intriger ihop, säger Kallentoft.