Det börjar med basisten Nicklas Brännström som spelar klockan 12, efter det kommer rockbandet Night klockan 13, och progressiva rockgruppen Kamya klockan 14.

Förutom livemusik handlar Record store day på Bengans i Linköping mycket om LP-formatet. En lång rad titlar och specialutgåvor kommer på vinyl just den här dagen. I år handlar det bland annat om "Cracked actor", en liveinspelning med David Bowie från 1974, och proggbandet Gudibrallans album "Uti vår hage" från 1970.

– 90 procent av skivorna som släpps till Record store day ges ut på vinyl, säger Edvard Nissen, som driver butiken.

En utmaning är att försöka få tag på det som kunderna frågar efter.

– Många hör av sig och undrar om jag får hem den eller den plattan, men det kan vara svårt att svara på. Upplagorna är ofta små och många butiker är intresserade av samma sak, säger Edvard Nissen.

Mycket av det han köper in brukar gå åt snabbt.

– Över 50 procent tar nog slut första dagen.

Record store day är från början ett amerikanskt initiativ, som snabbt spred sig och nu firar tio år. Edvard Nissen har varit med från början, men då i en annan butik.

– Jag skulle säga att det varit en stadigt uppåtgående trend sedan dess. I och med att det ges ut så mycket spektakulära skivor så har skivsamlarna, men också många andra, bra koll på den här dagen.

Hur brukar det kännas när sista kunden gått hem?

– Man är helt färdig. Jag brukar glömma att både äta och dricka. Det är en härlig och lite kaotisk dag med massor av frågor från kunderna. Efteråt är man trött och lycklig.