– Det var toppen!, säger fyraåriga Linnéa efter premiären på ”Pelle Svanslös – back in town” som är årets sommarföreställning på Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Efter en sommarvarm dag i maj var det skönt att gå in i skuggan på Nya Folkparksteatern för att se den drygt en timme långa föreställningen som baseras på Gösta Knutssons sagor om Pelle Svanslös. När musiken sätter igång så riktar mina två barn direkt uppmärksamheten mot scenen. Förväntningarna är höga; kanske mest hos fyraåringen som sitter fokuserat och tittar på allt som händer på scenen. Glassen i handen glöms nästan bort.

Först kommer Pelle Svanslös (Johan Furuhjelm) ut lekandes med en boll och interaktionen som sker med publiken gillar jag. Svaren från barnen när Pelle frågar om bollen känns enkla men genuina och med härlig inlevelse. Det hade jag gärna sett mer av under föreställningen. Kanske mot slutet när barnen började skruva på sig.

Artikelbild

Pelle Svanslös (Johan Furuhjelm) och Maja Gräddnos (Disa Bäck) får tummen upp av sin unga publik.

Föreställningen bjuder på svängiga sånger och barnen klappar med, så även resten av publiken i några av sångerna. De duktiga skådespelarna på scenen lyckas bra med att få med sig de drygt 400 personerna i publiken.

En, eller ska jag säga två, av höjdpunkterna för både barn och vuxna är katterna Bill och Bull (Siri Swenson och Signe Rosenblad). De två störtsköna katterna är vältajmade i sin dialog och har ett skönt skådespeleri.

– De var jätteroliga. Hela föreställningen var bra, säger sjuåringen Oline.

För henne var även Måns (spelad av Eric Almefalk) spännande.

Artikelbild

– Först var han dum, sedan blev han snäll, förklarar hon.

För hennes lillasyster var det ingen tvekan om vem som var bäst.

Artikelbild

– Pelle Svanslös var bäst. För den andra pojken (Måns, reds anm) drog i Pelles svans, säger Linnéa.

Båda barnen ger förställningen tummen upp, så gör även vi vuxna. Och i bilen hem så hade budskapet i föreställningen gått fram för när vi frågade så svarade barnen i kör: ”Man måste våga vara snäll!”.