Det är 35 år sedan sist, men nu skriver och sjunger Peter Trygg egna låtar igen. Då som sångare i punkbandet Aggressiva kostymer, nu som sångare i nystartade bandet Grey Rabbit. Under de tre decennierna som gått däremellan har begravningsentreprenören Peter Trygg gjort sig ett namn som coverartist, främst i egna bandet Safeman Band.

– Det är en utmaning att hantera att det inte finns något facit, att man får göra låtarna själv. När man är ett coverband kan man titta på Youtube och Spotify för att se och höra hur det ska låta, säger Peter Trygg.

När en förfrågan från Grey Rabbit dök upp kunde han inte tacka nej. Men först fick han göra en audition.

Artikelbild

Artist. När han inte är musiker arbetar Peter Trygg som begravningsentreprenör.

– Jag gjorde en audition av respekt för Per Ramsby, där snackar vi kult.

Per Ramsby var en del av bandet Tribute som hade sin storhetstid på 80-talet och åkte på utlandsturnéer och fyllde Himmelstalundshallen i Norrköping. Ramsby startade bandet tillsammans med de tre andra rutinerade musikerna Claes Kjellström, Magnus Pettersson och Torbjörn Pettersson.

– Vi har stött på varandra tidigare. I den lilla musikvärlden vi har i Östergötland har nästan alla spelat tillsammans i något band någon gång, säger Peter Trygg.

Grey Rabbit släpper nu sex låtar som de har spelat in i en studio i Mjölby – "Live, utan några pålägg eller sequencer eller något annat konstigt". Resultatet läggs sedan ut på Spotify, om det blir en fysisk EP vet de inte än.

– Vi kanske trycker en EP i vinyl eller CD för att det är kul. Annars är det ju Youtube och Spotify som gäller för att nå ut. Nästa år har vi tänkt att ha någon form av officiellt släpp och göra något kul. En liten hajp måste man skapa, annars drunknar man i allt annat, säger Peter Trygg.

Han beskriver texterna som "underfundiga, samhällskritiska och ibland gravt ironiska". Det stora målet med låtarna är att få spela dem på festivaler nästa år.

– Vi vill ut och härja lite. Det finns många som gillar den här typen av musik, när rocken har ett annorlunda tempo och är lite mer komplicerad att lyssna på.

Om det blir en festivalsommar nästa år eller inte återstår alltså att se. Grey Rabbit kommer finnas kvar oavsett och tanken är att det om ett tag kommer ytterligare sex nya låtar.

– Det här är så jäkla bra, det går inte att släppa det här.