Fredrik Strage från Linköping är en av Sveriges mest lästa musikjournalister och just nu är han aktuell med krönikesamlingen 242 och en ny säsong av podcasten Hemma hos Strage.

Nu gästar Fredrik Strage podcasten Kvar i Stan, med Christel Valsinger och Anton Nessvi. Det blir mycket prat om band, personer och platser med anknytning till Linköping. Vi pratar också om vad en autentisk musikupplevelse egentligen är.

Skrivarkarriären började faktiskt på Corren i skiftet 80/90-tal, då Fredrik Strage var reporter på Corren Ung-redaktionen.

– Det var det finaste du kunde bli i Linköping om du ville få högsta betyg i svenska. Det var tusentals sökande till de där platserna. Jag skrev Stephen King-inspirerade skräckhistorier och skickade till Bertil Torekull som var chefredaktör för Corren då. ”Här är mina noveller, den här heter ’Blodigt Äktenskap’ och handlar om en fru som styckar sin man i badkaret.”

Bertil Torekull lämnade de maskinskrivna novellerna vidare till Corren Ung-redaktionen och Fredrik började skriva där omkring 1989, när han var 16 år.

– Meningen med Corren Ung var att man skulle få en bild av ungdomarnas värld. ”Skriv nåt om unga på stan på fredagkvällar”, det var ett typiskt Corren Ung-jobb. Men det var så uppenbart att dom som sökte sig dit var plugghästar och lillgamla. Redan på första mötet så blev det bråk mellan mig och en annan kille, för vi ville båda skriva om Umberto Ecos nya bok "Foucalts pendel", som var en oerhört avancerad idéhistorisk roman.

– Vi satt där som små minikulturreportrar. Jag ville inte ens skriva om popmusik, utan om filosofi och politik.

I Kvar i Stan berättar Fredrik Strage också för Christel Valsinger och Anton Nessvi om sin kärlek till gruppen Dollystyle, vars turnépremiär var anledningen till just detta Linköpingsbeök. En gång spelade de hemma i hans vardagsrum. I fasta inslaget Dagens Donut överraskas Fredrik med donuts i samma färger som Dollystyles peruker.