Skandaler, tungomålstal, barnmisshandel och Carola. Det fanns en tid när den kristna församlingen Livets ord och dess ledare Ulf Ekman figurerade på löpsedlarna var och varannan vecka. För en utomstående var det svårt att ta allt på allvar, och ännu svårare att tro att någon ville vara med där.

Men Thomas Arnroth, journalist från Norrköping, önskade inget högre: ”Jag kände mig kallad av Gud till Uppsala. Nu var det allvar: jag skulle bli en gudsman!”

Han började berätta sin historia i serieform 2017, och nu är fortsättningen här: ”Förnyad och befriad”. Av titeln kan man tro att det handlar om hur han befrias ur sektens klor. Det är förstås fel. Förnyad och befriad blev han av att ta avstånd från djävulen och synden, genom att gå i Livets ords famösa bibelskola.

Artikelbild

Det är roligt, lärorikt – och ledsamt, tycker vår recensent om Thomas Arnroths nya seriealbum.

Det är andra halvan av 80-talet och Livets ord lockar lika många nya lärjungar som fördömanden från den syndiga omvärlden. Ulf Ekman blir en mediakändis. Amerikanska pastorer gästpredikar. Arnroth känner sig som en viktig medarbetare i församlingen. Samtidigt har han svårt att känna den heliga anden inom sig när hela församlingen skriker och brölar tillsammans som amerikanerna lärt dem.

”När det kom tankar om att jag bara låtsades, visste jag att det var djävulen”, skriver han.

Thomas Arnroth är ingen gudabenådad tecknare, men en sjuhelsikes berättare.

Tempot är högt och anekdoterna otaliga. Arnroth ägnar sig åt ett slags reportage i serieform. Ibland gestaltar han och låter sina tecknade figurer tala sinsemellan, men oftast bryter han sig ur serierutorna och talar direkt till läsaren. Han hittar ständigt nya grepp och berättarknep, kryddar med färg och kul detaljer: bland annat fyra minnesvärda möten med Carola.

Det är roligt, lärorikt – och ledsamt, eftersom det handlar om en verksamhet där många människor lurats och farit illa. Nu hoppas jag på en tredje del, där Arnroth berättar hur han lämnade Livets ord.