Hans Björn, Karin Klöör, Göran Littorin, Sten-Ove Persson, Helena Sjögren

Visas till 2 april.

Vadstena Konstgalleri firar 30 år och har till jubileet bjudit in fem av de konstnärer som deltog i den allra första utställningen. Jag besökte den och har vissa minnesbilder därifrån, bland andra Sten-Ove Perssons "kanotskelett" som var upphissat mot taket på övervåningen. Både Sten-Ove och Hans Björn bor sedan ett antal år i Malmö, men förr var de ett frekvent inslag i Linköpings stadsliv. Står då deras konst att känna igen från den tiden? Ja. Utan tvekan.

Artikelbild

"Strandhem 4", målning av Hans Björn.

Hans Björn har under alla år konsekvent tagit itu med samma typ av sonderingar kring djupverkan i förhållande till mer eller mindre geometriska uttryck eller andra formationer. På senare år har han nått långt med uppbrutna ytor, en form av fragmentisering av diverse sammanhang, utsnitt ur landskap och så vidare. Hans är en ihärdig och trovärdig konstnär som oavbrutet och sakta men säkert fört sin konst mot de målsättningar han lutat sig mot i decennier.

Sten-Ove Persson visar tre lite mindre målningar. Han känns igen på sin grova, ogrundade målarduk och på att föreställande objekt (här i form av ensamma människor) ställs mot olika typer av intensiva färgspel. Men det är ändå den lite dova paletten som dominerar. Av hälsoskäl har han under senare år dragit ner på sin produktion.

Karin Klöör kan med fina resultat arbeta i olika tekniker. Här visar hon fem lite större akvareller med motiv hämtade från den del av Östersjön hon är väl förtrogen med. Fyra av bilderna visar undervattenmiljöer, med ljusstråk som söker sig ner från ovan. Den värld som havsbottnen och de till synes lätta vattenmassorna utgör, är skildrade på ett initierat sätt och med en luftighet i uttrycken som akvareller ofta mår bra av.

Helena Sjögrens skulpturala objekt är mycket läckra. Även i en del av dem går tankarna till hav. Man kan tänka sig att hon har lyft upp välformade bitar ur bottensegmentet. Vid mötet med luften har de stelnat. De bär med sig minnen av vågor, av vattnets vackraste färger och av saltglitter. Till det har himlen adderat en del av sina egna färger.

Artikelbild

"Törst", objekt i keramik av Helena Sjögren.

Göran Littorin lade för en några år sen det konstnärliga skapandet i malpåse och har sen dess varit saknad av många. Här visar han ett antal bearbetade foton och två av sina berömda "flygmålningar". De är baserade på fotografier han tog under segelflygturer. De har klätts i en målerikostym som både utmanar en mer allmän uppfattning av landskapen och förstärker dess speciella karaktär. Ett visst sagoskimmer har tillkommit. Det blåser in en sorts tidlöshet i sammanhanget.

Vadstena Konstgalleri har arrangerat en spännande jubileumsutställning!