Natur

Målningar

Visas till 9 december

Artikelbild

"Vertikal ridå", målning av Britt Fällman.

I många år har Britt Fällman sysslat med andras konst. Nu gör hon entré på konstscenen som målare. Många är säkert nyfikna på vad denna välkända person i Linköpings konstliv har åstadkommit på egen hand.

Efter pensioneringen för tre år sen började Britt ägna sig åt måleri. Hennes första alster finns med på den här utställningen, en vinterbild med björkar som för tankarna till Ryssland. Från den och till hennes senaste målning "Vertikal ridå" har en markant utveckling skett. På den nya målningen finns ingenting av det försiktiga sökande som framskymtar i förstlingsverket. Dessutom har färgen allt eftersom kommit att spela en tydligare roll. Jag hoppas att hon framöver, i alla fall då och då, tillför mer av den varan. För färgkänslan finns där utan tvekan.

Ett par målningar är svartvita. Snökristaller dråsar ner från en snötyngd himmel, som ett förebud om ett rejält vinterväder. Det svarta kan ses som en mörk skogsridå. I den ena bilden verkar det som om små granskott skjuter upp mot de nedfallande kristallerna, som för att välkomna det annalkande snöfallet.

Allt rör sig kring naturens skådespel. En kvartett bilder är mer abstraherade. Där återfinns enligt min mening utställningens bästa verk – "Sommarlandskap". En regnvåt, frodig, inbjudande kulle utgör en plattform för utsikt mot mer avlägsna landskapsavsnitt, där upptäckter och upplevelser lockar. Det ska bli intressant att ta del av Britt Fällmans nästa steg i sin konstnärliga utveckling.