Anne-Britt Strannerklint visar en serie ganska stora målningar i blandteknik. Ett slags dova montage med undertryck. Motivkretsar domineras av människor och miljöer. Berättande, mångfacetterade och dubblerade, vilket möjliggör många olika tolkningar. I huvudsak undersöker konstnären sin finska bakgrund.

Även Ann-Mari Tamminen Mueller arbetar med ett slags målerisk collageteknik men mer åt det abstrakta hållet med färgflak och överlappningar. De flesta bärs av mörka stämningar men några svävar i den ljusa sekvensen. Målningarna är tillägnade konstnärens far och mor.

Riina Kauppi är den yngsta av utställarna. Hon söker sig ännu fram efter färg, form och uttryck. En del målningar pekar på lite fyndig humor samt formexperiment. Men bäst tycker jag om ett collage och ett enkelt självporträtt i blyerts.

Artikelbild

”Natt l”. Målning av Ann-Mari Tamminen Meuller.

Fotogalleriet NevaBooks i Rimforsa representeras av Erkki Saikkonen. Vemodiga landsbygdsfoton i stillsam poetisk tappning. (Se recension i Corren 5/12). Vi kommer att sakna det högkvalitativa galleriet som nu stänger efter fem år.

Maija Suomalainen arbetar med rakubränd keramik som är skön, stram och stark med abstrakt dekor.

Således en varierad utställning, antagligen tillkommen på kort tid, men den ger en välmotiverad utsiktspunkt över Finlands närvaro och betydelse för det regionala konstlivet. I det självständiga landet kan man skönja två helt olikartade konsttendenser. Den ena är expressiv, ”perklande” av sisu och utlevelse. Den andra är mera abstraherande, konstruktiv, skönhetsorienterad och minimalistisk.