Diane, Vivian, Sharon och Carol har varit väninnor i decennier. Nu har de alla hunnit bli 60 plus eller mer och håller kontakten genom att med jämna mellanrum träffas i en liten bokklubb.

Vivian (Jane Fonda) driver ett hotell och har one night stands. Dianes (Diane Keaton) man avled för ett år sedan och hon får nu mest ägna tiden åt att försöka avvärja de vuxna döttrarnas omsorger. Sharon (Candice Bergen) är domare och är mest bitter över att ex-maken hittat en ny, ung kärlek. Och Carol (Mary Steenburgen) försöker sparka sexuellt liv i sin nyligen pensionerade make.

När de en dag börjar läsa ”Femtio nyanser av honom” leder det till att de mer på djupet börjar tala om sex och kärlek och inte minst om avsaknaden av detta. Och eftersom detta är en barntillåten feel good-komedi avslöjar jag nog ingenting oväntat om jag skriver att det på ett eller annat sätt löser sig för alla fyra.

Artikelbild

| Bokklubben, där Candice Bergens, Mary Steenburgens och Jane Fondas rollfigurer ingår, förändras när de börjar läsa ”Femtio nyanser av honom”.

Det går inte att säga någonting ont om de fyra veteran-skådespelarna – de har ett fint samspel, åtminstone i de mer lågmälda dialogscenerna. Däremot lämnas de i sticket av sin regissör när komedin inte ska vara verbal utan mer åt slapstick-hållet – där känns det bara ansträngt och är inte alls särskilt roligt.

”Book club” fungerar bättre som drama än som komedi, och det var nog inte riktigt så det var tänkt.

Ett minus också för dåliga specialeffekter – nog borde det gå att klippa in ungdomsfoton på aktriserna så att det ser naturligt ut och inte som någonting hämtat ur en film med betydligt lägre budget. (TT)