KONSTRECENSION – Det har varit torka i år. Men inte på konstfronten, sa Denni Nero vid invigningen av Mjölby konstrunda i fredagskväll. Konstnärerna har jobbat på bra. Stämningen var god och munter.

En bra överblick får man alltid av samlingsutställningen i Galleri Kraftverk, där konstföreningen huserar. För elfte gången arrangeras konstrundan, ett fenomen som har sin bakgrund i konstrundorna som började på Österlen i Skåne.

I den spännande lokalen som ingår i vattenfallskraftstationen mitt i Mjölby presenteras i huvudsak bildkonst i olika tekniker samt några collage och objekt. I den sistnämnda genren drar Kerstin Grönvalls ”Stor korp” till sig uppmärksamheten. Likaså Siv Klingsells fräsiga iscensättning med byxa, jacka och platåskor i silver.

Artikelbild

Siv Klingsell akryl/collage ”I Milano köpte jag byxa, jacka och skor…”

Naturmotiv dominerar de flesta konstnärers arbeten. Henrik Helgessons ”Björkar” i akvarell har konstnärlig precision liksom Denni Neros ”Tillvaro”, Marianne Wrenne-Larssons vattenfall, Josephine Carlssons ”Fields of Gold”, Hellen P Toivolas ”Tryckt stämning”.

Några stämningstäta foton finns också med, till exempel Margareta Johanssons poetiska ”Frostigt gräs”.

I övrigt finns det givetvis kvalitetsskillnader – som sig bör. Alla har inte kommit lika långt i sina arbeten.

Konstrundor är ju ofta ett generöst, folkligt och socialt arrangemang. Och rundans ordförande Denni Nero uppmuntrade publiken att komma med tips och förslag på nya konstnärer. Även inbjudna gästkonstnärer signalerar samma öppna hållning.