Albert Bonniers förlag

Att vara pastor i en liten frikyrka i en stockholmsförort och dessutom kvinna är ingen glamorös tillvaro. När en manlig kyrkoherde i Svenska kyrkan har många anställda, hög lön, vidlyftig representation och många utlandsresor i tjänsten, får pastorn i den lilla församlingen göra allt själv, med en mager inkomst och utan några flashiga resor.

En åldrande skara människor är de som bär upp verksamheten och det mesta sker med frivilliga insatser. Viveka är pastor i en sådan församling i Gamla Enskede. Bland barnfamiljer och gnälliga tanter kryssar hon omkring och söker göra det bästa för alla. Under prästskjortan bär hon alltid en T-shirt med drastiska texter som ”Sluta gnälla”, ”Ni står mig upp i halsen” och ”Legalisera dödshjälp”.

Artikelbild

Pastor Viveka känner en hatkärlek till sina församlingsbor. Hon både är en del av sin församling och står samtidigt lite utanför den som en betraktare. Hon tycker om människorna och kräks över dem på en och samma gång.

Vivekas kärlek till församlingsborna är större än vad hon själv inser. När så ett dödsfall inträffar bland de äldre damerna som dessutom visar sig vara ett förgiftningsmord utfört med extrakt från blomman stormhatt, tar allt en ny vändning.

Vivekas familj är på semester i Norrland och församlingens styrelse börjar uttala tvivel om hennes ork, samtidigt som hennes egna dubier över dem tilltar. I denna övergivenhet kastas Viveka in i ett drama som handlar om relationer långt tillbaka i tiden och de vardagliga människornas hemligheter. Och varför odlar så många av hennes församlingsbor stormhattar i sina trädgårdar och kolonilotter?

Annette Haaland, som själv är pastor och lärare, har skrivit en lustfylld och mysig deckare, som också innehåller många tänkvärda existentiella exkurser. Här finns både lättsam yta och utmanande djup. Klurigare än vad man först tror och en härlig upprättelse för de små sammanhangen, vardagliga samtalen och nära relationerna. Vi kommer säkert möta pastor Viveka i nya berättelser.

Annette Haaland, född 1965, är pastor i Equmeniakyrkan och undervisar i religion, filosofi och svenska på Bromma folkhögskolan