En av Sveriges mest etablerade julartister och en julälskande Melodifestivalen-programledare. Matilda Grün och David Lindgren briljerade med sina röster i konserten ”Matildas jul”.

Matilda Grün mår inte riktigt bra i halsen, vilket hörs mest i början i en klangfärg som gör att man gärna skulle harkla sig lite å hennes vägnar. Ändå sjunger hon klassiker som ”Stilla natt” hjärtskärande vackert, och orkestern och belysningen gör sitt till. Pampigt. Det instrumentala solot imponerar dessutom, liksom inslagen på blås. Och Matilda visar dansbegåvning till bland annat ”Frosty the Snowman”.

David Lindgren, som är årets gästartist, bidrar med energi som från en duracellkanin och gör lite Mello-plojiga danshopp här och där. Nivån på humorn är ganska torr, likaså skulle man önska att han lät Matilda prata till punkt. Det är något i samspelet som skär sig lite, ändå ryser jag av välbehag när de tillsammans sjunger ”Baby, it’s Cold Outside” (tills David tar sig friheten av en oplanerad julkyss).

Artikelbild

Balansen är bra mellan lugna och upptempo-låtar, och att även körtjejerna (Josefin Hansson Wood, Anki Eriksson och Frida Lindhardt) gör klädbyten och byter positioner på scenen ger dynamik. Mellansnacken om personliga julminnen är stämningsfulla och farbror Janne Johanssons inslag med dragspel är kul.

Möjligen tappas julstämningen lite med Jersey Boys-låtarna, och vi är ju där för jul. Men julkänsla fås verkligen av barnkören och David Lindgren gör mig till slut väldigt rörd. I de höga registren är han verkligen hemma och stora applåder kommer efter både ”Stad i ljus” och ”O helga natt”.