Hos Bernt Carlsson (Bernt på Alnäs) och Inger Jacobsson i Sandvik har man under två dagar i midsommarhelgen, i drygt två decennier, kunnat stifta bekantskap med olika typer av konst. Den vackert belägna villan vid Roxens norra strand är i sig värd ett besök. Den här gången visas verk av två släkter från Ljungsbro/Vreta Kloster.

I ett gammalt garage har ett utställningsrum ställts i ordning. Där visas porträtt av Paul ”Palle” Sjöman, tidigare lärare i engelska och tyska vid Ljungsbro skola. Under sin yrkesverksamma tid avporträtterade han kollegorna på skolan. Till slut blev det sjuttio stycken. De är utförda i en lätt karikerande stil och var säkert ämnade att locka fram skratt.

På övervåningen, med milsvid utsikt över sjön, hänger ett trettiotal grafiska bilder av Anna Bengtsson. Hon har arbetat en hel del med illustration av barnböcker och det är den typen av bilder som visas. De speglar olika situationer och verksamheter från den svenska landsbygden under första halvan av nittonhundratalet. Skildringarna är träffsäkra, betagande nostalgiska och har en doft av Bullerbyn över sig.

Artikelbild

Hängpil. Skulptur av Matilda Bengtsson

Gunnar Sjöman visar sparsmakade målningar som återger träd i varierande dagrar och under olika tider på dygnet. Hans syster Lena Sjöman deltar med silverarbeten; halssmycken och ringar. De har en tyngd som låter dem exponeras på det sätt som sannolikt varit avsikten, men också en skönhet som kan utvinnas ur silvret.

Matilda Bengtsson är metalltrådsskulptör, arbetar bland annat med rejält styv tråd. Hon skapar träd, framhäver deras volym och hela deras fysiska existens med rotsystem och grenverk. Jag får en känsla av att inte en enda liten kvist har hamnat på undantag.

Margareta Bengtsson är en äldre dam som har skrivit ett antal barnböcker. De är illustrerade av dottern Anna. Handlingen i hennes böcker utspelas i flydda tider, vilket belyses av titlar som ”Potatislov” och ”Barnvaktsbarn”. Text och bild sammanlänkas i en fruktbärande symbios.

Per Bengtsson har i många år ägnat sig åt att fotografera naturscenerier. Här visar han att han har blick för väsentligheter och för komposition. En serie bilder rör sig kring islossning på Roxen - en företeelse som inspirerar till närstudier. Skönheten hos smältande is kan vara påtaglig.

Artikelbild

Böcker. Margareta Bengtsson har skrivit och dottern Anna Bengtsson har illustrerat.

Bernt på Alnäs själv deltar med diverse egna skrifter, bland annat en alldeles ny där han i haikudikter hyllar 107 blommor som kan ingå i olika midsommararrangemang, till exempel läggas under huvudkudden.