Konstnärer och konsthantverkare i Omkultur är som regel etablerade sen många år tillbaka. Det är bland annat därför som antalet deltagare är relativt lågt – sjutton stycken.

En konstrunda handlar ofta om kombinationen konst och vackra vyer. Vidsträckta utblickar och speciella platser finns det gott om på den här rundan. Av central och orubblig betydelse är drottning Ommas berg – en strandad, blåtonad urtidsdrake som sover sin törnrosasömn.

I Sjöstugan, i närheten av Renstad, visar Carl Fredrik Holtermann så kallade silhuettklipp i svart papper, tillkomna i stundens ingivelse. Enligt honom själv ungefär som när Emil täljde trägubbar i snickerboa. I ateljén finns gammal spännande kuriosa, till exempel ett foto på hans farfars morbror, sittande med sin vuxna, tama björn i knät.

Artikelbild

Vädur III. Skulptur av Kerstin Grönvall.

I den framstående keramikern Lasse Frisks verkstad rådde vid mitt besök närmast ett invasionsläge. Hans karakteristiska blåvita objekt i alla former och storlekar, de fantasifulla maskerna och mycket annat, alstrar en känsla av skattkammare.

I en samlingslokal under Sagabiografen i Ödeshög delar tre konstnärer på utrymmet. Deras uttryck skiljer sig avsevärt från varandra, men det de har gemensamt är en sagoframtoning. Keramikern Kerstin Grönvall levererar en beundransvärd uppvisning i utformning av olika djur. Hennes vädurshuvuden i naturlig storlek speglar obändig styrka. Rurik Bladhs ”bonadsmåleri” är lekfullt, dekorativt och annorlunda. Ganga Roslin Bladh visar naturrelaterade ”berättelser” i en flödande måleriteknik.

I skuggan av Rökstenen har Berndt Uhno installerat sina målningar i ett rum som med oreserverad glädje har välkomnat dem. Tjugotals lager med lasyrfärg ovanpå en struktur av modelleringsmassa ger en effekt som bejakar hans motiv.

Jeanette Bennichs arbetsmiljö, alldeles vid kanten av den virvlande Svartån vid Linnefors, har säkert inspirerat till alla vackra färger hon valt till sina keramiska skapelser. En bit därifrån, fem minuters promenad från kyrkan i Ekeby, har Jan Davidsson sin väl tilltagna ateljé, där det både skapas musik och konst. Många känner till hans expressiva, fantasibaserade målningar. Dessutom är han en välrenommerad porträttmålare och har gestaltat många berömda människor, som Louise Hoffsten, Torgny Lindgren och biskop Lind.

Artikelbild

Stilleben. Målning av Svetlana Gurko.

Konstnärerna sken ikapp med solen denna första dag på årets Ombergsrunda.