Konst

Filip Checinski: "Mellan raderna"

Galleri Skådebanan

Artikelbild

| Konstnären Filip Cesinski med några av sina verk..

Utställningen pågår till 18/10

 

De färgsätta teckningarna i akvarell är hållna i en ljus, skör och öppen stil. Formspråket passar bra för syftet att gestalta svävningen mellan dröm och verklighet, mellan fantasi, saga och realiteter.

Konstnären har haft i uppdrag att illustrera en kommande bok. Men precis som titeln säger har han velat uttolka det som finns ”mellan raderna”, det som på teatern kallas undertexter. Alltså, ett slags friare förhållningssätt än vad begreppet illustrationer medger.

Artikelbild

| Teckning av Filip Cesinski.

Bildspråket om pojkens rörelse mellan stad och natur med utrymme mellan vardagsrealism och magi är på sätt och vis utförd i en klassisk sagobokstil. Kanske finns något av Filip Checinski själv i dessa känsliga teckningar. Förut har jag mest sett ganska kraftfulla målningar av honom i stor skala. Här är det intimt med A4-storlekar.

Men nästa gång skulle jag vilja att konstnären berättar om sitt eget intressanta liv. Det är värt en stor utställning. Han är född 1978 i Warszawa, kom med sin familj till Linköping 1983. Här växte han upp och tog sig sedan ut i världen, till Rom och en liten universitetsstad, Pergua. Han stannade i Italien tio år och återvände sedan till Linköping och konstnärsföreningen Alka. En historia värd en mässa.

Artikelbild

| Teckning av Filip Cesinski.

Om en vecka öppnar ytterligare en utställning med målningar av Checinski i Cafégalleriet, Stadshuset.