Örebrokonstnären Jesper Blåder återkommer då och då till Östgötskt konstliv. För sex år sedan ställde han ut på Galleri Sander och våren 2016 hade han en stor och förtätad utställning i Motala konsthall. Han är målaren med de djärva och sköna färgställningarna. Pastellfärger vibrerar mot jordigt rödbruna och gröna klanger. Nästan fluorescerande rosa klingar mot körsbärsrött. Musikalisk färgkonst.

Motiviskt handlar målningarna om arkitektur, landskap och människor. Ansikten blickar emot oss, undrande med djupmörka ögonbrunnar, ibland ut mot evigheten. Konstnären återkommer ofta till dessa grundläggande elementa: hus, natur, människa.

Det kan synas enkelt men är ändå väldigt svårt. Själva sättet som Jesper Blåder komponerar sina målningar och det avancerade färgspelet väcker beundran. Färgplan mot färgplan och glidningar. Aldrig blir det stumt eller tråkigt, snarare både poetiskt och laddat med undertexter och undertoner som skapar spänning i bilderna.

Artikelbild

Vem där? Frågande människa mot rymden.

Ett hus, några träd och en helikopter i skyn skapar en återhållen dramatik i målningen ”Något stort på gång”. Pågår spaning eller är det försvarets pågående mobilisering som gestaltas? Scenen är som ett filmklipp ur en större berättelse.

Ofta är titlarna korta och kärnfulla som till exempel ”Bästa vänner”, ”Kontakt”, ”Tidigt”, ”Lev länge””. Likt meddelanden från telegram från förfluten tid. Mänskliga hälsningar över tid och rum. Det är nästan så man anar att Jesper Blåders konstnärskap alltmer utvecklas till något arketypiskt med grundläggande och tidlösa teman.