En scen i Roy Anderssons Venedig-succé "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", som får svensk premiär 12 november, är gjord för att påminna om det giftiga avfall som dumpades i Chile sedan svenska Boliden sålt det till ett chilenskt företag på 1980-talet.

Eldar upp människor

Scenen visar en stor koppartrumma som svarta kedjade människor tvingas in i av soldater. Soldaterna tänder en eld under trumman, som sakta börjar rulla igång medan en samling äldre människor kommer ut ur ett palatsliknande hus och tittar på och dricker champagne.

När trumman börjar röra sig rullar företagsnamnet Boliden upp och blir synligt flera gånger.

TT: Varför står det Boliden på tunnan?

Boliden stämt på miljonbelopp

I september förra året stämdes Boliden på 90 miljoner kronor av 707 bybor i regionen Arica i norra Chile. Byborna har enligt stämningsansökan kraftigt förhöjda nivåer av arsenik i kroppen på grund av det giftiga avfallet. Initiativtagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center.

Svensk advokatbyrå i målet är Carat advokatbyrå, där Karin Skugge bekräftar att nästa steg blir en muntlig förberedelse i februari, då det till exempel ska diskuteras om svensk eller chilensk lagstiftning ska gälla.

Marcela Sylvander, kommunikationschef på Boliden, säger till TT att Boliden bestrider hela kravet och menar att företaget inte har handlat vårdslöst i samband med försäljningen av avfallet.

"Blir inte kul för Boliden"

Roy Andersson hoppas att "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" ska bidra till att Boliden ska gottgöra de förgiftade barnen.