Fredag den 10 augusti börjar nycirkusfestivalen "Cirkusslottet" i Slottsparken i Finspång. Det är andra året festivalen hålls och i år är den tio dagar.

Enligt "Cirkusslottets" hemsida växte nycirkus fram i Frankrike på 1970-talet som en reaktion mot traditionell cirkus, som ansågs för tråkig. I Sverige är begreppet intimt förknippat med Cirkus Cirkör. Men nycirkus kan vara mycket mer. Lars Wassrin, som är konstnärlig ledare för "Cirkusslottet", använder ibland termen "samtida cirkus" och poängterar att på festivalen kan man se många olika typer av cirkus.

På den presskonferens som hölls igår visade Saara Ahola och Peter Åberg ett avsnitt från Östgötateaterns föreställning "Inget kalas utan knas" som kan ses på festivalen. Numret kan beskrivas ett energifyllt möte mellan dans och akrobatik och ligger nog nära det många tänker på när de hör ordet nycirkus

Artikelbild

| Peter Åberg och Saarah Ahola visar ett avsnitt från "Inget Kalas utan knas"

Kompaniet "Circus I love you" beskrivs som festivalens huvudnummer. Bland deras tio medlemmar finns fem olika nationaliteter. Julien Auger och Sade Kamppila berättade att "Circus I love you" vill tillbaka till "cirkusens rötter". Med det menade de, bland annat, närhet till publiken och en äkthet i uttrycket. I ett cirkustält kan du inte gömma dig för publiken. Kompaniet lever också som cirkusartister har gjort historiskt och har slagit upp sitt husvagnsläger i Slottsparken.

I programmet finns även den feministiska punkcirkusen "Hairy tales" och så ordnas evenemang för barn. Varje dag hålls till exempel "cirkusverkstad".

– Alla föreställningar är barn- och familjeföreställningar, utom möjligtvis är "Hariry tales", som är lite mer experimentell cirkus, säger Josefin Rosales, producent.

Hon berättar att en tanke bakom "Cirkusslottet" är att introducera barn och unga till konstformen cirkus.

– De flesta är kanske bara bekanta med traditionell cirkus. "Cirkusslottet" är ett sätt att få se en typ av cirkus man inte sett tidigare.

Bland övriga kompanier märks finska "Sisu cirkus" vars föreställning "Mosh split", enligt programmet, utspelar sig på 9,5 meters höjd. En föreställning kommer att hållas på finska. Finspång är ett finskt förvaltningsområde och har en skyldighet att främja och bevara den finska kulturen.

I Sverige finns ingen återkommande internationell nycirkusfestival. Men Lars Wassrin, som har ett förflutet inom Cirkus Cirkör, ser gärna att "Cirkusslotten" blir en sådan. På frågan varför man ska besöka festivalen svarar han:

– Man får en lycklig, härlig stund som faktiskt kan förändra ens liv. Ett besök gör så man blir inspirerad att leva och att skapa.