I rättvisans namn ska nämnas att Fria vidder har tre scener, eftersom det nu även finns en mindre, öppen för alla som känner sig sugna på att uppträda. Efter att den varit nedlagd i några år har man hittat en form för den öppna scenen som man tror på.

– Med två stora scener och så den här lilla tror vi att det ska funka bra. Då blir det en klar gränsdragning mellan de bokade artisterna och de som framträder spontant. Tidigare blev det något av ett mischmasch, säger Erik ”Nisse” Falkenäng, ordförande i föreningen Livescenario.

Den som vill framträda på den öppna scenen anmäler sig på plats och gör ett framträdande på 5–10 minuter.

Artikelbild

| Hoppas på sol. Erik "Nisse" Falkenäng.

– Det kan vara ståuppkomik, sång eller vad man vill. Vi vill gärna ha en scen av den här typen eftersom den ger gemenskap och låter alla som vill bidra till festivalen, säger han.

Delaktighet, kreativitet och återbruk är Fria vidders ledord. Loppis, kiosk, hantverksförsäljning, pysseltält för barnen och en livekonstnär är något av det som finns på festivalen – förutom musik.

Är det någon av artistbokningarna som du är lite extra stolt över?

– Jag är precis lika stolt över alla våra bokningar. Vi har ett fantastiskt startfält i år, säger Erik Falkenäng.

Som arrangör, vad är det viktigaste ni lärt er sedan starten?

– Att man måste vara förberedd på att det kan regna – och inte bli nedslagen om det skulle göra det! Men viktigast är nog betydelsen av samarbeten. Det gäller allt runt festivalen, från ekonomin till det praktiska. Ju fler som är involverade, desto bättre och säkrare blir det.