Loreen gick in i Melodifestivalen 2017 med ett tungt favoritskap på sina axlar. Det blir ju lätt så när man tidigare inte bara vunnit i Sverige utan också kammat hem hela Eurovision Song Contest.

Redan inför deltävlingen i Skellefteå förra helgen stod det dock klart att hon inte ställer upp med någon ny "Euphoria". Årets bidrag "Statements" är inte lika direkt och det avancerade numret kan närmast liknas vid en konstperformance.

Det visade sig vara väl svårsmält för tv-tittarna som skickade Loreen till Andra chansen i stället för direkt till final. Och när även Andra chansen-publiken nu gav henne nobben står det klart att hon är ute ur tävlingen. "Loreexit" har blivit verklighet.

Till final gick i stället Youtube-stjärnskottet och schlagerdebutanten Anton Hagman med poppiga bidraget "Kiss you goodbye". Under veckan i Linköping har han knappt vågat nämna Friends Arena utan mest pratat om att det är en ära att få dela scenen med Loreen.

Nu har han också besegrat henne.

Jag var helt säker på att jag skulle åka, alltså hundra procent säker. Men när de sa mitt namn surrade det bara i hjärnan och jag svor. Det känns konstigt. Jag vet inte hur det är möjligt, säger Anton Hagman.

Tidiga favoriter

Kvällens första duell kallades på förhand för "killduellen". Två grupper, FO&O och De Vet Du, ställdes mot varandra.

FO&O pekades tidigt ut som favoriter i årets Melodifestivalen men pojkbandet och deras eldsprutande "dödshiss" fick se sig slagna av Owe Thörnqvists varmkorv i deltävlingen i Växjö. De Vet Du tävlade redan i den första deltävlingen i Göteborg och deras "Roadtrip" har sedan dess blivit en stor hit med 3,6 miljoner spelningar på Spotify.

Den ovissa duellen vanns till slut av FO&O som nu får tävla i finalen.

Klar för Friends Arena är också Lisa Ajax som vann kvällens poppigaste duell.

De forna "Idol"-deltagarna Axel Schylström och Lisa Ajax ställdes mot varandra i en match som de båda inblandade trodde skulle avgöras med minsta möjliga marginal. I Andra chansen satsade de båda artisterna på helt olika strategier - Schylström uppdaterade sitt nummer med en massa pyroteknik och nya kläder medan Ajax valde att inte ändra någonting i sin selfie-show, och hon kommer inte att ändra någonting inför nästa vecka heller.

Jag ska göra precis som jag gjort det nu, säger Lisa Ajax, som nu kan pusta ut efter att ha varit "nervös hela dagen".
Jag var nervös för min egen del, men också för alla andra.

Omaka duell

Den kanske mest omaka duellen stod mellan gladpoppiga Boris René och rockiga Dismissed. Deras respektive låtar och nummer skiljer sig åt så mycket att de på förhand inte ens ville se på det hela som en tävling.

Det handlade egentligen mest om vad publiken var mest sugen på att se - ett dansnummer med mycket pyro eller en normbrytande modevisning/rockkonsert.

Finalplatsen kneps till slut av Boris René.

Det finns ingen människa som är skapad för att sitta i green room och vänta. Men när mitt namn ropades upp var det magiskt, helt fantastiskt, säger han.