Förra året var den stora nyheten att biblioteket tog hjälp av barn för att Barnens bokens dag skulle bli så bra som möjligt. Det blev hur lyckat som helst så även i år står en kommitté med sex fjärdeklassare från Fridtunaskolan för en stor del av planeringen. De hade en hektisk dag med bokpresentationer, guidning, fikautdelning och tävlingar. Men planeringsarbetet började redan före jul.

– Vi har föreslagit författare som vi tyckte skulle komma och hittat på lite nya aktiviteter, berättar Emilio Jansson som var den som kom på att ha en tävling om att skriva bästa baksidestexten.

Och Nila Lojeh kom med idén att byta ut den traditionella tipspromenaden mot en skattjakt där det gällde att hitta skattkartans avbildade föremål någonstans på bibblan och av ledtrådar så småningom bilda ett ord.

Artikelbild

| Fint författarbesök. Petter Lidbeck framträdde inte mindre än fyra gånger på Barnens bokens dag.

En tävling som blev mäkta populär och lät de gästande barnen upptäcka hittills okända delar av stadsbiblioteket.

– Den här hunden var nog svårast, tyckte Matilda Green och berättade att hon och lagkompisarna till slut hittade den längst ner på väggen i det gula huset.

Men viktigast av allt för en lyckad Barnens bokens dag är en bra författargäst och kommittén var mycket nöjd med valet av Petter Lidbeck, som gjorde inte mindre än fyra framträdanden under dagen.

– Ja, han är jätterolig, intygade Simon Wallhagen.

Artikelbild

| Hundratals unga gäster på Barnens bokens dag på Linköpings stadsbibliotek.

Och att döma av skratten höll den unga publiken med. Petter Lidbeck har skrivit ett 40-tal barn- och ungdomsböcker, i januari kom den senaste "Men finns ändå". Han bjöd verkligen på sig själv och uppmuntrade sina åhörare att läsa mycket men skriva kort och kärnfullt.

– Tänk att du berättar för din bästa kompis. Skit i hur det luktar och smakar. Och beskriv inte hur folk ser ut, det vill läsaren själv bestämma. Det enda viktiga är vad personerna i berättelsen gör och säger.

Artikelbild

| "Böcker ska blänka". Folkungaskolans musikklasser år 4 underhöll med den äran under Bokjuryns prisceremoni.

– Och hälften så långt är dubbelt så bra, löd hans bästa råd.

Gårdagens Barnens bokens dag fick en extra festlig inledning när vinnarna i Bokjuryns årliga pris för första gången avslöjades från Linköpings stadsbibliotek. Inte mindre än 36 000 barn från hela Sverige har röstat fram förra årets bästa böcker i olika kategorier och prisceremonin i stora bokhallen livesändes på Bokjuryns hemsida (där den fortfarande kan ses). " Böcker ska blänka" sjöng Folkungaskolans musikklasser så passande. Och Barnens bokens dag-kommitté presenterade med den äran alla vinnarna tillsammans med Bokjuryns projektledare Tove Eriksson.

Artikelbild

| Tre av medlemmarna i Barnens bokens dag-kommitté Nila Lojeh, Kerstin Gunnarsson och Lovisa Thorée.

– Det var kul, men väldigt nervöst och hög puls, erkände Simon Wallhagen efteråt.

Och Tove Eriksson var mäkta imponerad av både presentatörerna, kören och publiken.

Artikelbild

| Årets vinnare av Bokjuryns pris avslöjades på Barnens bokens dag i Linköping.

­– Alla skötte sig fantastisk bra, tyckte hon.

Louise Kruse Svensson – en av dem som håller i trådarna för stadsbiblioteket – var också mer än nöjd med dagen.

Artikelbild

| Kerstin Ohlsson, en av vinnarna av Bokjuryns pris, tackade via storbildsskärm.

– Det är lika härligt varje gång när huset fylls av så här många barn samtidigt!