Skruvad satir börjar med Berlinmurens fall

Linköpingssonen och UD-tjänstemannen Mats Samuelsson har skrivit en skruvat surrealistisk roman – men den bottnar i gedigen research och bygger delvis på verkliga händelser.

Mats Samuelsson har tidigare skrivit reportageboken "Hjältarna" som handlar om Åtvidabergs FF och livet i en svensk bruksort.

Mats Samuelsson har tidigare skrivit reportageboken "Hjältarna" som handlar om Åtvidabergs FF och livet i en svensk bruksort.

Foto: Sofia Nahringbauer

Litteratur2019-11-12 09:58

Romanen "Muren" börjar med vad som liknar ett journalistiskt reportage från Berlin 9 november 1989, dagen då muren föll. Snart övergår den i en betydligt mer fantasifull skildring, där muren återuppstår – i Stockholm. Händelseutvecklingen är halsbrytande, men många personer är verkliga. Såväl Donald Trump som Jean-Claude Arnault passerar revy med de roande blinkningar tidsperspektivet ger möjlighet till. 

Vad är det för en bok du skrivit egentligen?

– Jag skulle vilja beskriva den som en galen, surrealistisk samhällssatir och en drift med allehanda ideologier och vad de kan göra med oss. Samtidigt är mycket sant och bygger på journalistisk research, säger Mats Samuelsson. 

– Jag hoppas att läsaren blir road, att man får skratta och le men också att man får en viss obehagskänsla i magen. Man kan se den som ett varningsrop om vad som kan hända om man sväljer karismatiska ledares budskap med hull och hår.

Bokens manlige huvudperson Pälle Berg är liksom sin upphovsman från Linköping. En stad där det pågick ”ett dubbelspel av rang”:

– Pälle Berg har retat upp sig på Sveriges dubbelmoral där vi lagt oss platt för såväl Nazityskland som östblocket. Samtidigt som Palme gick i demonstrationståg mot USA iförd pälsmössa av rysk modell samarbetade vi tätt med Nato. Ingenjörerna från Saab åkte i skytteltrafik till USA och England, säger Mats Samuelsson.

Mats Samuelsson är uppväxt i Berga och Vidingsjö. Han har läst på Berzeliusskolan och Linköpings universitet, och bor numera i Sundbyberg. Han har länge varit fascinerad av epoken kalla kriget, med dess spioner och dunkla världar. Måhända har arbetet på Utrikesdepartementet – där han är chefredaktör för en personaltidning – också gett ett och annat uppslag till romanen. 

Den avgörande impulsen var dock plötslig.

– Jag stod i badrummet och rakade mig –  och pang! Så kom den här idén. 

Mats Samuelssons journalistiska bakgrund präglar hans arbetsmetod.

– Varje kapitel är som ett långt reportage. Jag bestämde att jag skulle skriva tio kapitel, ett i veckan. Efter åtta och en halv vecka var jag klar. Själva skrivandet har varit ren lust och glädje.

Har du fler böcker på gång?

– Jag har under tiden jag väntat på den här utgivningen skrivit ytterligare en roman. Den ligger hos förlagen och väntar. Den är en hyllning till den mänskliga kreativiteten. 

Karta: Berlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!