Många känner honom säkert bättre under sitt förra efternamn, Holm. Efter förra sommarens giftermål är det dock Krafft som gäller. Och det är inte den enda förändringen. Nu säger S:t Lars-kyrkans organist adjö till Linköping för att börja en ny tjänst i Vällingby och S:t Tomas-församlingen.

– Det känns rätt att gå vidare nu, jag har varit här i 15 år snart och vill möta nya utmaningar, säger Staffan Krafft när vi träffas på hans kontor i S:t Lars-kyrkan.

Han håller som bäst på att plocka ihop sina saker, de många högarna med notpapper och affischer skvallrar om åren som gått. Staffan återkommer gång på gång till lunchkonserterna, ”Musik för stressade själar”, som ägt rum på fredagar. Konserterna har varit mycket välbesökta och åhörarna är de som har satt programmet. Jazz, klassiska stycken, psalmer och mer modern musik. Inget har varit främmande.

– Det har blivit så många möten med människor under de där konserterna genom åren, det är väl det som jag främst kommer att ta med mig. Fredagarna har varit en höjdpunkt.

Det märks. Under gårdagens sista "stressade själar"-framträdande med Staffan vid orgeln var det fyllt till sista bänkraden. Långa applåder mötte honom när toccatan ur Charles-Marie Widors femte symfoni tonade ut.

– Jag tror att man genom att vara lyhörd, visa på en bredd och inte begränsa sig, kan nå ut och skapa de här mötena som det har blivit. På sikt tror jag att det är väldigt viktigt för kyrkan överlag för att kunna nå ut med sitt budskap. Och musiken är en bärande del i det.

Nu betyder dock inte att Staffan lämnar att det är slut med lunchkonserterna.

– Håkan Martinsson, domkyrkoorganist från Stockholm, kommer att fortsätta fram till allhelgonahelgen. Därefter är det upp till min efterträdare att bestämma, förklarar Staffan.

Kommer du sakna S:t Lars-orgeln?

– Ja, absolut. Det kommer bli svårt att lämna den. Det är lite som med hundar, man får en vårdande känsla kring instrumentet och man lär sig att läsa av det. Men det ska bli kul att få ta del av orgeln i St Tomaskyrkan. Tekniskt finns det lite mer saker som man kan göra på den orgeln än på den här i St Lars.

Lördag eftermiddag, 19/5, klockan 15 ger Staffan Kraft en avskedskonsert i S:t Lars-kyrkan.