Fröken Julie är en av vår tids mest igenkända och uppskattade pjäser. Den skrevs av August Strindberg år 1888 och har sedan dess spelats på en stor mängd olika teaterscener, världen över. Berättelsen handlar om den adliga Julie som på en midsommaraftonsdans träffar betjänten Jean och ett stort kärleksdrama – med passion, svek och död – uppstår.

I februari kommer den klassiska pjäsen att sättas upp på Vadstena nya teater. Just nu repeterar den etablerade ensemblen för fullt inför den stundande premiären, den 17 februari.

– Vi har aldrig gjort en uppsättning likt denna tidigare. Det är ett litet experiment, säger kapellmästaren Göran Friman.

Artikelbild

| Förberedelser. Lars Olofsson, Göran Friman, Anneli Stolt och Per Eckerbom repeterar nu för fullt inför den stora premiären i Vadstena i mitten av februari.

– Vi är fullständigt skräckslagna inför det här. Men det är samtidigt en spännande utmaning, säger Anneli Stolt, som ska spela Julie.

Just den här föreställningen kommer också att skilja sig lite från originalet. Den kommer att utspelas drygt 20 år efter att Julie och Jeans vägar senast korsades. Vilket är en ingrediens som teatergruppen hoppas ska ge en extra krydda till pjäsen.

– Vi har gjort en egen tolkning av föreställningen, med både en egen början och ett eget slut. Vi har valt att fokusera på Julie och Jean och varför allt blev som det blev med dem, säger regissören Lars Olofsson.

Men många stycken från originaltexten kommer att kännas igen, menar regissören.

Artikelbild

| Musiktoner. Folkmusik kommer att ta en stor plats i föreställningen. Per Eckerbom har försökt hitta melodier som passar till pjäsen.

– Man får hela historien fast med lite plus, kan man säga, säger Lars Olofsson.

– Det här blir Julie 2.0, tillägger Anneli Stolt och skrattar.