I november 2017 lade jazzklubben Great Jazz Club ner och många sörjde över det tomrum som uppstod. Albin Fronczak, kantor och kyrkomusiker i Lambohov, var en av dem som sörjde, men så vaknade han en vinternatt med en tydlig insikt: varför skulle inte hans egen kyrka i Lambohov kunna bli en ny plats för jazzmusiken? Där fanns ju lokal, ljudanläggning och instrument.

– Det blir bara fler och fler besökare, vi slår rekord på rekord, säger Albin Fronczak. Det blir problem när vi ska fika, med bara 86 bordsplatser och 140-150 besökare. Många får sitta utmed väggarna.

Församlingssalen räcker inte längre till, arrangörerna har varit tvungna att öppna dörrarna in till kyrkan också. Så nu har kyrkorådet beslutat att köra ytterligare ett år, till maj nästa år.

Kyrkan står för lokaler och utrustning och gage till artisterna men Albin Fronczak jobbar ideellt, liksom hans körmedlemmar.

– En förutsättning för att det ska fungera, säger Albin Fronczak.

Konserterna hålls andra söndagen varje månad och oftast är det unga musiker från Lunnevad och Liljeholmens folkhögskola som inleder. 14 april är nästa "jazz i Lambohov" och just den här är det Linköpingsbandet Jazzt Five som börjar kl 15. Sedan spelar Klas Toresson, nationellt känd tenorsaxofonist tillsammans med Lenas Trio (Lena Fagerström, sång, Johan Nilsson, gitarr och Johnny Andersson, bas) samt Jocke Sanden, trummor. Sedan blir det jam där alla med ett instrument är välkomna att delta.