Jippi kulturproduktioner skapades av trion 1999. Sedan dess har verksamheten växt, med barnteatergrupper, sommarteater i Gamla Linköping och mycket, mycket mer.

- Det blev så mycket administration med över 100 barn, säger Niclas Angerborn.

Lasse Olofsson fyller i:

Artikelbild

| – Gubben i papperskorgen som sa "vill inte ha" var roligast, säger 7-årige Benedikt från Atlasskolan.– Vi hade med en Harry Potter-bok om det inte skulle bli nog roligt, berättar fritidsledaren Johan Sundberg, men den behövdes inte alls.

- Vi ville hitta tillbaka till kärnan, till inspirationen och glädjen, så vi är tillbaka där vi började, med att spela barnteater och skriva själva.

Vi var med i går på Sagateatern när de spelade sin helt nya pjäs, "Polisen och Filuren" inför höstlovslediga barn som skrattade, kommenterade och var helt med på noterna rakt igenom. TeaterExpressen kallar de sig nu och detta är deras första projekt.

Året har varit kärvt för teatergrupper och arrangörer, säger Niclas, sommaren var besvärlig publikmässigt. "För alla", som han säger. Utbudet av sommarteatrar i länet har dessutom växt ordentligt senaste två åren.

- Ja, det är mest i landet här, säger Lasse.

Artikelbild

| Filuren spelas av Lasse Olofsson och polisen av Niclas Angerborn.

- Det är också så att finanskrisen slår igenom nu på kulturområdet, säger Niclas, jag såg en finansanalytiker som sa att 2009 kommer det inte att märkas på publiksiffrorna, men 2010. Och det stämmer.

- Fast det vänder! säger Lasse.

Artikelbild

| Filuren låter som en motorcykel och bjuder grodan på en låtsas-åktur.

Inspirationen och spelglädjen strålar om dem, både på scenen och när vi talas vid efteråt. Pjäsen har de skrivit själva, med lagom doser fiffiga figurer, humor och budskap av typen "bry dig inte om vad folk tycker, de är bara rädda för sånt som är annorlunda". Föreställningen är dessutom skönt befriad från överspel.

- Vi har improviserat fram den kan man säga, och haft stor hjälp av scenografen Pål Rydberg (också han Linköpingsbo), säger Lasse.

Artikelbild

| Konstig papperskorg. Kastar upp skräpet igen och säger "vill inte ha".

- Nu ska vi ut och turnera och spela i förskolor och skolor, säger Niclas.

Vad betyder splittringen av Jippi för oss i publiken?

Artikelbild

| Ugglan (med röst av Niclas Angerborn) är en underbar bekantskap för Filuren och publiken. Den fiffiga scenografin är skapad av Pål Rydberg i Linköping.

- Ingenting, säger Niclas och Lasse nästan samtidigt. Alla projekt fortsätter och vi kan även i framtiden vara med i varandras uppsättningar.

Corren ringer Håkan Bäck som säger samma sak: Det finns ingen schism, en naturlig process bara, projekten fortsätter, ingen skillnad för publiken. Hans nästa stora uppsättningar med sin nya konstellation Globengruppen är för övrigt "En julsaga" och sedan Hasså­tage-revyn "Gula hund" framåt jul.

- Vi spelar hela revyn, i stort sett, och det har inte skett sen 1964, säger han.

ÅSA CHRISTOFFERSSON

Nästa föreställning av Polisen och Filuren som äröppen för allmänheten är på Sagateatern 14 november.