Med Sommarspektaklets vänner/ Birgitta Wigforss Produktion

Manus och regi: Birgitta Wigforss

Medverkande: Birgitta Wigforss, Marie Kaliff, Sara Ingemarsson, Jennie Johnsson

26/6, Sagateatern, Linköping

Spelas även 4/7-12/7 i Linköping samt 2/8 och 9/8 i Mjölby

Astrid Lindgrens "Nils Karlsson Pyssling flyttar in" från 1956 blir med Birgitta Wigforss penna och regihänder förflyttad till 2015. En transformering som dessvärre inte riktigt fungerar hela vägen. Ett exempel på detta är att de ursprungliga arbetarföräldrarna har ersatts med medelklassiga kontorsråttor. På så vis förlorar uppsättningen det socialrealistiska perspektivet med arbetarklassens situation och den ensamme Bertils sätt att fly undan verkligheten. Framförallt har välfärdssamhället och barnomsorgen utvecklats sedan 50-talet och i förflyttningen uppstår ett par logiska luckor som snarare skapar förvirring än bidrar till att göra handlingen mer tillgänglig. Att göra om en klassiker bara för sakens skull är sällan ett succérecept.

Men barnen i publiken är inte lika fixerade vid logik som undertecknad, utan tar glatt del i berättelsen och musiknumren, vilket är tur eftersom det är de som är huvudpubliken. Birgitta Wigforss tar på sig pysslingkostymen med bravur och visar på sin breda palett och samspelet med Marie Kaliff i rollen som Bertil är på en jämn och tajt nivå.

De breda regipenslar som Wigforss tidigare använt har smalnats till och skapar ett jämnt ensemblespel. Ett exempel på detta är hur birollsinnehavarna Sara Ingemarsson, som mamma Kajsa, och Jennie Johnsson, som pappa Martin/Tant Hulda, visar på sin komiska förmåga utan att tappa fokus på berättelsens tematik.

Att dessutom gestalta råttan Tjofsan genom två skådespelare i en muskostym är ett genidrag. Överlag är det en snygg produktion.