Dansbandet från Valdemarsvik har turnerat runt om i Sverige i 40 år. De har åkt och spelat i spåren av några av landets mest kända dansband. Det var under en av alla dessa resor, på väg till en spelning, den nya låten växte fram i turnébussen under förra hösten.

– Vi satt och spånade, pratade om dansband och ville göra en hyllning till vår värld, som har så mycket historia och kultur, berättar Maria Rolf.

De fastnade för särskilt ett namn och band.

Artikelbild

Thorleifs berömda sound med saxofon finns, förstås med i titeln på låten. ""Att få spela med sin idol är stort för oss", säger sångerskan Maria Rolf.

Thorleif Thorstensson och Thorleifs.

Thorleif Thorstensson spelade i imponerande 50 år (1962–2012) i dansbandet Thorleifs och skapade genom alla år många kända låtar. "Gråt inga tårar", "Och du tände stjärnorna", Med dej vill jag leva" och "Tre gringos" tillsammans med hiphopgruppen Just D är bara några spår i deras framgångsrika resa.

– Vi är uppväxta till deras musik och har alltid gillat Thorleifs. När vi spelade in skivan "Om då var nu", där vi gjorde om gamla klassiker till nutid, hade vi med en av deras låtar, men vi skulle kunna ha gjort en hel platta av deras material, säger Maria.

– De har ett eget och unikt sound.

Med en text, signerad Jerry och Stefan Rolf, om hur Maria träffar sin kille i folkparken till tonerna av just Thorleifs saxofoner växte musiken fram med en känsla saxar och klassisk stämsång av just Thorleif Thorstensson.

När blev det titeln "Thorleifs Saxofoner"?

– Den kom till oss nästan direkt där i bussen. Vi satt och pratade mycket om Thorleifs musik och deras berömda saxofoner, när vår kapellmästare och gitarrist Stefan kläckte namnet. Det är en hyllning till Thorleifs, säger Maria Rolf.

Titanix skickade en demo till Thorleif Thorstensson.

– Allt var inte riktigt klart då... Vi skickade en kladd till honom. Han arrangerade och styrde upp saxofonerna på sitt eget speciella vis. Resultatet blev suveränt. Det känns stort för oss.

Titanix packade turnébussen igen, åkte till en lada utanför Växjö och mötte legenden på hans egen hemmaplan.

– Vi var alla som barn på skolutflykt till Gröna Lund, när vi skulle åka dit och träffa honom. Vi hade suttit i bussen och pratat om legendariska sångare och musiker i dansbandsvärlden och så satt vi, plötsligt, på väg med en ny låt till en av de största, säger Maria och skrattar.

Thorleif Thorstensson tvekade inte ett ögonblick.

–  Jag såg det som en ära. Det är inte varje dag man får låt skriven om sig... Det behövdes ingen betänketid alls för att svara ja, säger Thorleif.

Singeln släpps den 12 april.

– Vem kunde tro detta, när vi började spåna. I dag har vi idolen med oss i låten. Det är stort för oss, säger Maria Rolf.