Bok nummer tolv i serien om kriminalinspektör Malin Fors är också del tre i sviten som är inspirerade av de fem sinnena. I "Himmelskriket" är det hörseln som står i fokus – efter barnets skrik som ingen kan höra.

– Jag läste en lång artikel i Washington Post om barn som blir bortglömda i bilen och hur olika delstater i USA bestraffar föräldrarna som har gjort de här misstagen, säger Mons Kallentoft och fortsätter:

– Det var en så levande beskriven artikel och därifrån kom det bara till mig – skriket och barnet, hemska saker. Så kan en historia också komma till en.

När Linköpingsborna får reda på vad som har hänt på den där parkeringsplatsen blossar känslorna upp. Många börjar känna hat gentemot kvinnan som har glömt sitt barn och skriver om det på sociala medier medan andra tar henne i försvar.

– Det var ett liknande fall här på Mallorca där jag bor för bara några veckor sedan. Det blev stor allmän förställning och folk på Facebook var inte bara snälla.

Stora drev mot personer på internet dyker upp då och då och har bland annat uppmärksammats i samband med Metoo-uppropen där utpekade personer mött hatstormar på nätet.

– Det är intressant det där och det känns väldigt mycket "vår tid". Folk är väldigt snara till att fördöma så fort det finns något som kan få dem själva att framstå som en god människa. Man ska nog ta sju djupa andetag innan man är tvärsäker på något, men så är inte tiden. Det är mycket hat som springer omkring.

Den föregående boken i serien, "Bödelskyssen", är en av Kallentofts mest intensiva och våldsamma böcker med en dödlig flygplanskapning och en rad bestialiska mord.

Är den här boken lite mer stillsam?

– Ja, så är det. Den är lite mer långsam, absolut. Jag brukar låta historien bestämma hur mycket våld och vilket tempo det ska vara. Högt tempo är det i alla böcker men i den här är det kanske lite lugnare än vad det har varit.

I vilken form hittar vi Malin Fors?

– Hon är i ganska bra form. Hon träffar en ny kille och dricker inte just nu. Men å andra sidan har hon en dotter som strular till det för sig. Världen skapar sedvanliga problem för hjältinnan Malin.

Har du något annat på gång?

– Jag jobbar på en bok som kommer i juni som utspelar sig här på Mallorca. Det är en fristående och mer litterär bok än vad deckarna är. Efter tolv böcker om Malin och fem om Zack behövde jag göra något nytt. Här får jag verkligen spänna författarbågen och visa hur sjukt bra jag skriver, haha.