Det är på tidningen QX Gaygala som Marcus Jarl från Borghamn och Vadstena tävlar mot storheter som Jonas Gardell. "Tusen bitar" heter boken som Jarl tävlar med och det är också hans första bok.

– På ett sätt är det ju rätt overkligt, att man som enda okända person blir nominerad tillsammans med giganter. Så det känns ju extremt häftigt, säger han.

Marcus Jarl kallar sin bok för relationsroman och han säger att nomineringen till just Gaygalan beror på att den har ett ganska tydligt gaytema.

– Frågan som är ställd i boken är "Vad skulle hända om du får veta att du har fått ett hjärta transplanterat från någon som du hatar?". I boken handlar det om en homofob man som får reda på att han har fått ett hjärta från en homosexuell man.

Det och konsekvenserna av det beskedet är premissen för boken, förklarar Marcus Jarl.

Jarl gick i boktankar "ganska länge" , men efter att ha varit verksam som frilansskribent länge ville han ta tag i bokplanerna och redan från början hade han bestämt sig för att skriva en relationsroman. Temat för romanen hade funnits med honom hela tiden. Enligt Marcus Jarl ligger temat i tiden eftersom det inom gayvärlden finns en pågående debatt om hur svårt det är för homosexuella män att få ge blod och ämnet organdonationer har också varit "en stor del" av den debatten. Jarl hoppas att nomineringen till Årets Bok ska öppna upp för mer debatt om organdonationerna.

Mottagandet för boken har varit "över förväntan" säger han.

– Jag har fått extremt fin feedback. Fina recensioner och framför allt feedback från många läsare. Många har blivit väldigt berörda av boken, vilket var mitt mål. Det är väldigt överväldigande för en debutant att få en så fin respons.

Boken säljer dessutom bra.

– Den har väl sålt ungefär hälften av upplagan.

Marcus Jarl är född i Borghamn och uppväxt i Vadstena. De två platserna är mycket betydelsefulla för honom.

– Borghamn är ju som ett smultronställe. Jag har kommit till hamnen många gånger och suttit och skrivit där. Det är liksom min heliga plats. Sedan har ju Vadstena betytt otroligt mycket, det är ju där man har fått sin grund och sina rötter.

Nu skriver han på sin nästa bok som är i samma genre som den föregående boken men inte en fortsättning på den.

– Jag har väl skrivit ungefär hälften på den.

Om du vill rösta på Marcus Jarls bok hittar du all information om det på www.qx.se .