Lambohov, Berga, Skäggetorp, Ryd och Ekholmen kommer i sommar få varsin container av kommunen. I den och vid den kommer det att finnas ungdomsledare och utrustning för aktiviteter. Under en dag får varje container också besök av teatergruppen Imba som ger sin version av Robin Hood.

– Vi har vridit och vänt på historien och i vår variant handlar det inte om vad man tror att det ska handla om, säger Lena Ilmarson.

Vridandet och vändandet har resulterat i att de tidigare normerna i den klassiska sagan fått sig en törn. Hjälten och skurken är inte så som publiken tror att de ska vara, istället fokuserar pjäsen på förväntningarna som ställs på de både, från andra och sig själva. Föreställningen är sparsmakad på rekvisita och effekter, undantaget var sin stol, och bygger mycket på improvisation och publikkontakt. Repliker och en ram för hur historien ska vara finns, men inget är hugget i sten.

Artikelbild

| Lena Ilmarsson och Thomas Häggberg utgör två tredjedelar av Imba, den sista delen är Christian Svensson.

– När man spelar för barn och unga är det inte alltid man hinner säga sin replik innan de säger något bättre än en själv, då får man använda det, säger Thomas Häggström.

Pjäsen är sprungen ur höstens uppmärksammade upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier. Teatergruppen började fundera över hur medvetna de var över vilka roller de tar i gruppen och vilka förebilder de är för publiken.

– När vi började med Robin Hood började vi ifrågasätta hur vi ser på saker och ting. Då kunde vi komma in på ämnen som är lite jobbigare och svårare. Vi tycker att vi når ut med ett budskap, men med humor och utan att bli för överpedagogiska, säger Lena Ilmarsson.

Thomas Häggström fyller i:

Artikelbild

| Lena Ilmarsson och Thomas Häggberg utgör två tredjedelar av Imba, den sista delen är Christian Svensson.

– Tänk om Robin Hood inte är den vi tror att han är, vi vänder på alla förväntningar och det finns mycket som ligger under ytan som man kan arbeta med. Och utan att säga för mycket: Marion är så mycket coolare i vår version än i Disneys.

Pjäsen hade faktiskt premiär redan i början av maj under en heldag på Arbis med bågskytte, ansiktsmålning, lotteri med mera. Och i sann Robin Hood-anda gick inkomsterna till välgörande ändamål. I sommar kommer gruppen även hålla i ett teaterläger för barn och ungdomar och åka ut i landet med sitt stora batteri av pjäser. Även då pjäserna tilltalar även vuxna är det unga som är den främsta målgruppen.

– Allra bäst är att spela för mellanstadiet, när de börjar förstå att humorn ligger lite under ytan och att vi driver mycket med oss själva. Sen är det mycket fall, ramla och akrobatik som fungerar för alla åldrar, säger Lena Ilmarsson.