83-årige Gunnar Hoffsten startade orkestern 1946 tillsammans med bland andra Hans Fromholtz. Bara ett år senare stod de på det legendariska dansstället Nalen i Stockholm och tog emot Nalens orkesterpris.

Enligt Gunnar Hoffsten skulle orkestern ha spelat på Den stora svängfesten på Forumteatern i Linköping för någon månad sedan, men då avböjde de. Framför allt är det Hoffstens och orkesterns egna krav på hur musiken ska låta som ledde fram till beslutet.

Glöden kvar

- Vi har hållit på så länge, och vi måste orka öva. Man kan inte hålla på hur länge som helst. Glöden har vi kanske, men vi är gamla. Vi är inte så många kvar längre, säger Hoffsten till Corren.

Hur ser du på jazzen i dag?

- Den ändrar sig, det är andra stilar i dag. Storbandsjazzen, till exempel, har nog ingen chans att bli vad den var förr. Och i dag är det mycket stränginstrument, förr var det mera blås.

Ingen sprit hos Topsy

Spelningen på Flamman i oktober var förmodligen orkesterns sista officiella framträdande. Då fanns bland andra Ragnar Engström och Hans Fromholtz i ensemblen. Den senare har varit med från början. Han minns spelningarna på Nalen och danspalatsets vd Gustaf "Topsy" Lindblom, den stränge nöjesprofilen som tidigare varit framgångsrik friidrottare med OS-guld i Stockholm 1912.

- Han var otroligt sträng, framför allt med alkoholen. Det fick inte förekomma! Vi spelade på Nalen så ofta att vi fanns med på en lista över deras vanligaste musikattraktioner, tillsammans med bland annat Putte Wickmans orkester, säger Hans Fromholtz.

- Nalen var ju ett dansställe, men jag minns att vi gjorde lite av en succé. Det hände att folk stannade upp, för att bara stå och spisa, fortsätter han.

Orkestern gjorde ett uppehåll på 1970-talet och återuppstod i tv-programmet Café Norrköping som Gunnar Hoffsten Revival.Att de nu slutar uppträda betyder inte att medlemmarna lägger ner instrumenten.

- Åh, nej. Jag spelar varje dag på min flygel. Jag lärde mig att spela piano av min mor, och trumpet av min far. Det är mina två huvudinstrument som har följt mig, säger Gunnar Hoffsten.

Valsen slog i USA

Dessa följeslagare har tagit honom till åtskilliga platser jorden runt.

Och som så många andra kända artister har han också en speciell låt på stjärnhimlen. Gunnar Hoffstens och Tryggve Arnessons vals "Utan dej" från 1952 blev en hit i USA. Den lär ha sålt nära en miljon skivor. Senast spelades den in av Björn Skifs på skivan "Decennier" 2005.

Innan vi avslutar vårt samtal kan Gunnar Hoffstens hustru Marianne inte hålla sig:

- Han har skrivit en låt, förstår du. Och den är riktigt bra. Det är en ballad. Vi ska spela in den på band och kanske skicka den till en textförfattare.