Det var i fredags som arrangörerna till utställningen "Hunden i konsten" vid Tälleruds hembygdsgård utanför Karlstad stoppade Lars Vilks bidrag. Orsaken var att hans tre tuschteckningar föreställer profeten Muhammed - som rondellhund.

Teckningarna plockades ned i sista stund innan vernissagen, av säkerhetsskäl för att undvika reaktioner som när danska Jyllands-Posten publicerade Muhammed-karikatyrer 2006.

- Jag hade en teori, att inte någon är riktigt intresserad längre efter förra vändan (publiceringarna i Jyllands-Posten, red anm). Det borde ha varit dags för att kunna köra bilder, säger Lars Vilks, som annars är mest känd för sin träskulptur Nimis i den egna skapade fristaden Ladonius i nordvästra Skåne.

Ditt mål var att provocera, eller?

- Man får vara glad åt att det fortfarande finns konst som inte enbart är bekräftande och trevlig.

Har det blivit några yttringar mot dig efter detta?

- Det har varit ganska mycket trafik på min blogg. Och det har det varit en del "kill" och att man ska våldta min mor.

Varför en rondellhund?

- Hund var ju temat för utställningen och Jag har följt rondellhundsdramatiken sedan den började och satte även upp världens största rondellhund utanför Trelleborg i juni.

Linköpingskonstnären, och upphovskvinnan till rondellhundsfenomenet, Stina Opitz ville i går inte kommentera historien närmare.

- Jag kände inte till detta. Men rent generellt är jag väldigt skeptiskt till censur, säger hon.