Hela Olof Bomans barndom var musik. Mamma och pappa var amatörmusiker och familjen sjöng mycket tillsammans. Olof Boman beskriver det som att han blev kär i musiken. Med åren har förälskelsen djupnat till en kärleksrelation där energi och glädje är de viktigaste komponenterna.

1700-talet eller samtiden

Från början var han pianist men han minns väl första gången ha dirigerade en orkester.

- Jag var 19 år och gick på musikgymnasiet i Skellefteå. Jag fick dirigera ett Mozartstycke och det kändes faktiskt som att flyga.

Crusellstipendiet har naturligtvis med Bernhard Henrik Crusell att göra. Han levde 1775 till 1838 och var en av Europas mest virtuosa klarinettister. I 18 år tillbringade han somrarna i Linköping som kapellmästare för de båda livgrenadjärregementenas musikkårer.

Olof Boman kan inte nog framhålla Crusells betydelse för det lokala musik- och konsertlivet.

Upplysningstidens ideal

- Han verkar ha varit en intressant människa. Han byggde upp en publik med sina konserter i S:t Lars kyrka. Crusell är ett exempel på hur man med energi kan åstadkomma något stort.

Olof Boman känner sig mest hemma i musik från 1700-talet eller från våra dagar. På 1700-talet, upplysningstiden, var människan så stor i tanken och skapade med lust mer än med intellektet. Moralismen och den lidande konstnären kom senare, på 1800-talet, men Olof Boman tror att han så småningom kan komma att få en vurm även för det århundradet.

Italienska

Det som lockar honom med dagens musik är aktualiteten och möjligheten att arbeta med tonsättare som fortfarande är i livet.

- Jag kan ju inte fråga Haydn vad han menade med det ena eller det andra. Men det är en fascinerande process att arbeta med nutida kompositörer.

Stipendiesumman är på 40 000 kronor. Olof Boman vet precis vad han ska göra med dem.

- Jag ska lära mig italienska. Det har jag tänkt göra hur länge som helst. Jag skulle ha stor nytta av det i jobbet eftersom så mycket av arbetsmaterialet är skrivet på italienska.

Crusell-stipendiet delas ut av föreningen Musik i Linköping vartannat år. I år delas det ut i Konsertsalen i Linköping 22 november kl 16.45. Kl 18.15 ger Staffan Scheja en konsert i foajén och kl 19 spelar Östgöta Blåsarsymfoniker en Crusellkonsert under ledning av Hannu Koivula.

Hur lät Crusells musik? Lyssna och vinn skivor på Corren.Mera.