Nu, efter drygt två år, följer Eric Prydz upp sin superhit "Call on me". Nya singeln "Proper education" bygger på Pink Floyds "The wall". Och videon är helt befriad från aerobicsbrudar. I stället handlar den om global uppvärmning.

- Det skrämmer mig jättemycket, säger Eric Prydz.

"Call on me" blev en monsterhit utan like. Manegen var krattad för Eric Prydz: det var bara att följa upp succén med några singlar till och kanske ett album, casha in och dra sig tillbaka med x antal miljoner. Men så blev det inte.

- Jag kände att det inte skulle vara roligt att jobba på den nivån. Att hela tiden försöka få det att funka i radio, att det ska vara hookigt. Jag gör musik för att jag vill att folk ska dansa, säger Eric Prydz i en fåtölj i lobbyn till Grand Hotel i Stockholm.

I stället startade han två egna etiketter, fortsatte att ge ut smalare klubbmusik under andra namn. Det han ville göra, helt enkelt. Och det han alltid gjort. Men nu har det blivit dags igen. Nya singeln "Proper education" är baserad på Pink Floyds megahit "The wall".

- Jag har alltid gillat låten, och när jag hörde den igen för tio månader sedan bestämde jag mig för att göra en egen edit på den. Jag gav den till några dj-kompisar och reaktionen när man spelade den ute var helt absurd.

Men den saknar en sak som "Call on me" hade: en video med juckande kvinnor i tajta aerobicsdräkter.

- För att försäkra mig om att det inte blir några mer tuttar och rumpor i mina videor har jag skrivit om mitt kontrakt lite. Nu har jag full kontroll.

I stället blir det något helt annat. I videon till "Proper education" springer ett gäng tonåringar runt och byter ut glödlampor mot långenergilampor, stänger av tv-apparater och rinnande kranar. Temat är detsamma som varit på allas läppar den här varma vintern - den globala uppvärmningen.

- Jag har läst mycket om det, och jag har märkt att det är något som inte riktigt stämmer när jag är ute och reser. Det var ett bra tema, det är något som jag tycker är intressant och ett budskap som jag vill föra fram.

TT Spektra: Så fort en artist tar upp såna här saker, får de väldigt snabbt en ocool stämpel i pannan...

- Jag skiter i det. Jag tycker att det är ocoolt att göra musik utan tanke eller vettig idé bakom. Jag tycker snarare att det är coolt med artister som brinner för något, i stället för att sitta och prata om guldringar, Rolls-Royce och brudar med silikontuttar. Det känns ointressant. Men jag kanske börjar bli gammal. (TT Spektra)

Fakta/Eric Prydz

Ålder: 30 år

Bor: London

Singeln "Proper education" släpps den 3 januari i Sverige

Det var första gången någonsin som Pink Floyd gav sitt medgivande för att använda deras musik på det här sättet.

Produktionen av skivan är så kallat "kolneutral". Alla utsläpp som produktionen av skivan orsakar, kvittas mot något miljövänligt projekt. I det här fallet ett vindkraftverk på Nya Zeeland.

Han ska släppa ett fullängdsalbum under våren 2007. (TT Spektra)