?Mons Kallentoft: Fräsch, frisk och spontan

Natur och Kultur

Katedralskolan, Linköping i slutet av 80-talet. Vi kände inte varandra, snarare tvärtom. Mons Kallentoft var något år äldre, en av naturarna; de där lammullsklädda och välkammade som redan hade karriärblicken. Jag hängde med vänsterklicken; svartklädda och hippies med romantiska drömmar om revolutionen.

Det kom som en överraskning när Mons Kallentoft plötsligt dök upp i bokhyllorna. En av naturarna hade skrivit en bok och gamla förutfattade meningar kom på skam. I vår värld, på den tiden, kunde lammullströjorna på sin höjd få ihop någon kemisk formel och ett par raggningsfraser medan vi själva satt ångestfyllda och skrev livsavgörande poesi på kammaren.

Många ledtrådar

I dag är Mons Kallentoft prisbelönt copywriter, matskribent och författare. Ska jag vara riktigt ärlig har jag inte orkat med hans tidigare böcker, har mest läst lite pliktskyldigt, vi gick ju ändå på samma skola.

Men "Fräsch, frisk och spontan" är något helt annat. Här kliver plötsligt Mons Kallentoft fram som person och även om jag inte exakt vet vad som är självbiografiskt och vad som är fiktion så känns det i texten att Mons Kallentofts person hela tiden finns närvarande. Ledtrådarna är många: varumärkeskonsult, familj, Cloetta och Ljungsbro. Ibland förefaller det faktiskt vara ren uppgörelselitteratur, främst en uppgörelse med uppväxt och föräldrar.

Skarpögd skildring

"Fräsh, frisk och spontan" är en jagberättelse från Stockholms innerstad. Högre medelklass, kärnfamilj i upplösning och ett fasansfullt projekt. Så länge berättelsen cirklar runt jaget och hans livsångest är det här en skarpögd mitt-i-livet-skildring med en skarpt fångad, oroande kärna av mörker och manlig alienation. Men ju längre historien går, och ju längre berättaren driver sitt våldsamma projekt, desto mer tappar Mons Kallentoft greppet om just historiens kärna. Psykologin bakom personernas handlingar blir allt svårare att förstå. Och blodet känns överflödigt, det här är en isande kall berättelse ändå.