Mons Kallentoft sitter och finlirar. Drar ifrån. Lägger till. Ja, kalla det vad ni vill. Det är dagarna innan han ska lämna in bunten med sidor till förlaget och tredje deckaren om Linköpingspolisen Malin Fors börjar få sin slutgiltiga form.

- Jag brukar känna ganska tidigt om det håller eller inte. Min fru brukar läsa mina utkast och hon är en sträng kritiker, så jag är ganska lugn.

I "Midvinterblod" var Ljungsbro och landsbygden utanför Linköping deckarens epicentrum. I "Sommardöden" utspelade sig hemskheterna i Linköpings city.

Artikelbild

0Bild: PIA MOLIN

I "Höstoffer" ändras miljön ganska radikalt.

- Det bär iväg till slott och herresäten i Östergötland. Jag vill inte avslöja för mycket, men jag använder mig inte av något existerande slott. Så mycket kan jag säga.

Folk älskar att hitta fel

Mons skrattar till. Just miljöanknytningarna är något som engagerar. Han har fått på nosen många gånger om de faktiska felaktigheterna i geografin.

- Folk älskar att hitta fel. Jag har fått mail, vykort och sådär. Men det är bara kul att det engagerar.

Handen på hjärtat. Är det medvetet eller misstag?

- Några grejor är rena misstag, som korsningen Hamngatan/S:t Larsgatan. Men sen finns det vissa saker som är helt medvetet också för att hitta rätt stämning och sådär. Jag förbehåller mig rätten att göra fiktion även av geografin.

Böcker blir film

Deckarna har blivit stora kommersiella succéer och sprider sig nu över Europa. Parallellt håller ett produktionsbolag på för fullt med finansieringen för att böckerna även ska bli film. Om man tar i litegrann kan man säga att det råder en Mons Kallentoft-hausse.

- Det är jättekul med uppmärksamhet och att jag kan leva på det här. Men om jag ska vara ärlig så märks inte framgången speciellt mycket, livet fortgår.

Är det så?

- Jo, författare är ett anonymt yrke. Jag skriver mina böcker, lämnar och hämtar mina barn på dagis och så ringer kanske någon journalist då och då. Men det är jäkligt skönt att kunna styra min egen tid och bli en kvart sen med barnen och inte behöva oroa sig för att man missar ett möte.

Hade du klarat av ett fiasko?

- Ja, jag har fått min beskärda del av dålig kritik.

Är det verkligen sant?

- Jo, även om de första böcker jag skrev fick väldigt bra kritik så fanns det en hel del taskiga recensioner också. Men visst hade det varit jobbigt med ett praktfiasko, inte minst när det gäller familjeförsörjning. Det hade ju varit som att få sparken.

Hur många böcker blir det om Malin Fors?

- Åtminstone fem. Men får jag som jag vill blir det gärna fler.

... Linköping?

- En fin, svensk landsortsstad som är en bra miniatyrbild av Sverige. Med sjukhus, högteknologiska industrier men som också har ett brett socialt spektrum av människor.

... finanskrisen?

- Det går inte att släppa människors girighet fullkomligt. Den sortens männi­skor som arbetar med sådant här behöver hållas i vissa tyglar, annars brakar det åt skogen och det är det vi ser nu. Samtidigt tror jag att det är bra att det händer, så det blir en jävla utrensning av massa sjuka saker.

... Mons Kallentoft?

- En lycklig man i 40-årsåldern som hamnat där han vill vara.