Konstnären och musikern Rickard Daun driver den lilla skivetiketten Rev/Vega som ger ut "Öh! Wave - Music from the cornflower fields of Östergötland", en samling med experimentell musik som på ett eller annat sätt har koppling till länet. 24 artister medverkar, från mer kända namn som Leif Elggren, Sten Sandell och Wolfgang Peter Menzel, till mer okända Miulew och Ohvoth. Musikaliskt handlar det om genrerna drone, noise, elektroakustik och electronica, här finns med andra ord allt från lågmält pulserande stycken till bastanta väggar av oväsen.

Rickard Daun finns själv med på två av spåren, dels som Gaerra och dels som medlem i improvisationsgruppen Fria Konstellationen.

- Det viktiga för mig är uttrycket i musiken, inte om den är perfekt framförd. Jag är väldigt förtjust i folkmusik från hela världen, där finns ett direkt, omedelbart uttryck som jag är fascinerad av, säger han.

Artikelbild

Rickard Daun, alias Gaerra.

Daun är uppvuxen i Linköping, men flyttade till Malmö söderut för drygt två år sedan. Det gjorde även många av hans vänner, och flera av dem finns nu med på skivan.

- Från början hade jag tänkt göra en skiva som var ännu mer koncentrerad på mina vänners musik. Under en period gjorde många av dem väldigt bra och intressant musik, men de var helt värdelösa på att sprida den. Ofta var det bara jag som fick höra den, säger han.

En anledning till att spannet av medverkande efterhand växte utanför bekantskapskretsen hänger ihop med konstnären Leif Elggren. Han förmedlade kontakter till artister som kunde tänkas passa in.

- Leif har varit en bidragande orsak till att skivan har blivit till. Han har gett bra feedback och hjälpt till. Därför känns det extra kul att vi kan ha releasefest på Passagen samtidigt som han ställer ut där. En lycklig slump, säger Rickard Daun.

Artikelbild

Martin Daun, alias Ohvoth.

Skivan är inget försök att lyfta fram en särskild östgötsk strömning inom den experimentella musiken, utan mer ett personligt urval. Rickard Dauns personliga sätt att avsluta sina 30 år i Linköping. Titeln "Öh! Wave" är en anspelning på medias tendens att klumpa ihop artister i olika scener, men någon särskild "våg" av experimentell musik har det inte funnits i länet, menar han.

- Det har kommit många intressanta människor från Östergötland, men någon koncentrerad scen har det aldrig varit. Men det kan ju te sig så när man gör en sån här skiva.