- Hon får hjälp av en hare som är rojalist. Det finns lite passningar till vuxenvärlden, det ska det gärna göra i barnböcker, säger Martin Widmark.

Författarna fann varandra när Lana som radioreporter intervjuade Martin när hans Lasse Majas detektivbyrå skulle sättas upp som teater i Gamla Linköping. Snart upptäckte de att de hade gemensamma bekanta.

Båda är ju från Linköping, även om Martin bor i Stockholm sedan många år. Så gjorde Lana musik till Lasse Maja, samarbetet hade inletts.

Nu handlar det alltså om en struts med minnesförlust och en livrädd hare som är rojalist, den tänkta målgruppen är 6-9 år. Berättelsen kommer ur ett möte Lana Brunell hade med just en struts som hon sträckte fram sin radiomikrofon till. Strutsfarmaren ropade förskräckt till:

- Nej, nej, ta bort den där! För det första säger den inget, och för det andra äter den ALLT.

Den här strutsen hade till exempel ätit upp en radio som då och då lät från strutsmagen. Det satte igång fantasin på Martin Widmark. Givetvis har den stackars strutsen Gustava också en radio i magen, där ibland radiosporten rapporterar om världsrekord.

- Vi berättade fågelhistorier för varandra, jag älskar fåglar, säger Lana.

- Och jag älskar fågelhistorier, det finns hur många som helst, tillägger Martin.

Nyligen var det releasefest på en restaurang på Södermalm i Stockholm för den nya boken. "Gustava & Tex" är för övrigt inte bara en bok, utan också en skiva. Bland dem som minglade på releasefesten fanns många med kopplingar till Linköping och Östergötland.

Cecilia Frode, från Linköping, har läst in berättelsen och Jacob Huddén, från Norrköping, spelar alla instrument på skivan till författarnas sånger. Boken är illustrerad av Augustprisvinnaren Sarah Sheppard.

Och samarbetet mellan Lana Brunell och Martin Widmark fortsätter. En ny bok om Gustava är redan på gång.

- Den här gången är hon en cirkustruts, avslöjar Martin Widmark.

CHRISTER SANDBERG

Boken om strutsen Gustava riktar sig till barn mellan 6 och 9 år.