Både "Srebrenica-staden som offrades" och "Spåren från Sarajevo" gick ut på att bosniska muslimer kan skylla sig själva för det mesta som hände i kriget. Det var deras eget fel. Självklart sades detta aldrig öppet och tydligt utan det är något som tittaren själv skulle komma fram till.

I det första programmet om Srebrenica påstås det bland annat att Bill Clinton och Alija Izetbegovic, Bosniens president, kom överens om att offra Srebrenica för att USA skulle ingripa efteråt. Anledningen till att den bosnienserbiska armén och Ratko Mladic mördade över 7 000 bosniska män, varav många barn, i Srebrenica var muslimernas tidigare aktioner när de hade dödat ett antal serber, bland annat 36 civila i byn Kravica. I programmet visades ett klipp med Ratko Mladic där han säger att den bosnienmuslim som överlämnar sig och sitt vapen friviligt inte skulle bli mördad.

Det andra programmet "Spåren från Sarajevo" är svårt att sammanfatta men det påstås bland annat att 2 000 mujahediner kom till Bosnien för att kriga på Bosniens sida och att många av dem har varit medlemmar i al-Qaida. Dessa mujahediner ska också ha mördat ett antal serber men också oliktänkande bosnier. När dessa mujahediner blev utkörda från Bosnien efter kriget ska de ha organiserat sig och deltagit i olika terrorattacker (också i den 11 september).

Som grund för påståendena har programmet intervjuer och videoinspelningar. Jag har tidigare sett flera av dem, både på bosnisk tv och serbisk tv. Flera gånger som propagandafilmer (vissa är gjorda med detta syfte). Andra inslag tillhör privatpersoner som har spelat in dem. Några saker som påstås är sant. Många är ren lögn . Och vissa har jag ingen aning om, men det finns andra som vet.

Som både tittare och journalist undrar jag hur SVT kunde visa de här programmen utan någon som helst debatt efteråt. Visst lever vi i ett demokratiskt land och det kan visas vad som helst på teve. Men demokrati kräver också ett ansvar. Sådana program måste sättas i ett större sammanhang och bemötas med fakta.

Och som bosnier - som förlorat större delen av min familj i kriget och flytt därifrån - mår jag illa av den smygande tanken som genomsyrar programmen, att alla sidor i kriget var lika hemska.

Det var vi inte. Det finns en massa fakta om det. Fakta som skulle vederlägga lösa påståenden och lögner i programmen.