- Det känns bra att ge dem som inte lyckades få biljetter till den sedan länge utsålda kvällen på Stora teatern en chans att träffa några av författarna, sade bokhandlare Lotta Johansson glatt medan hon serverade kaffe för fulla muggar.

Zinat Pirzadeh, Liza Marklund och Erik Petterson underhöll en morgonpigg och litteraturintresserad publik bland bokhyllorna i butiken.

Blott 26-årige Linköpingshistorikern Erik Petterson imponerade med både kunskap och framförande. I senaste boken "Maktspelerskan" avslöjar han varför drottning Kristina egentligen abdikerade 1654. Och att hon förutom att vara en maktspelerska av rang dessutom hade humor.

Artikelbild

Zinat Pirzadeh charmade både frukostpubliken och samtalsledaren, Correns kulturredaktör Åsa Christoffersson. Foto: Peter jigerström

- Riksrådets protokoll från den tiden är fulla av hennes dråpliga kommentarer och one liners, berättade han.

För Liza Marklunds del var det världspremiär i Linköping för hennes nya Annika Bengtzon-deckare "Du gamla, du fria", som egentligen inte kommer ut förrän i slutet av november. Den utspelar sig i Afrika och som Unicef-ambassadör tog hon tillfället i akt och uppmanade åhörarna att bli världsföräldrar.

- Jag har med egna ögon sett att hjälpen till de svältande barnen på Afrikas horn kommer fram, intygade hon.

Zinat Pirzadeh bjöd som alltid sin publik på både allvar och skratt. I den självbiografiska "Fjäril i koppel" berättar hon sin smärtsamma historia från krigets och revolutionens Iran. Men på scenen kryddar hon berättelsen med slagfärdiga analyser av svenskar och livet som invandrare.

- Efter nästan tjugo år här känner jag mig som en riktig svensk. Jag har både ångest och pollenallergi...

- Jättelyckat, summerade Lotta Johansson författarfrukostpremiären och utlovade en uppföljare på nästa års Bokens dag.