Författaren Olov Svedelid avled natten till måndagen, den 22 september. Han var en av Sveriges mest produktiva och lästa författare, med 185 böcker på sin meritlista. Mest känd blev hans polishjälte Roland Hassel, som också gestaltades på film och tv.

Så sent som i våras gav Olov Svedelid ut den bok som kom att bli hans sista: "Riden av maran, besatt av demoner, helad av änglar". Det var en självbiografisk bok som handlade om hans möten med sjukvården efter att ha diagnosticerats med cancer i underkäken för tre år sedan.

Olov Svedelid visste redan som liten att han skulle bli författare. Redan i nioårsåldern skickade han in artiklar till Folkskolans tidning och fick dem publicerade. Men när han som ung skickade in sina första manus till bokförlagen refuserades de på löpande band. Då var det symbolromaner som gällde - men när Olov Svedelid sadlade om och började skriva kriminalromaner var hans lycka gjord. Han debuterade 1964 med deckaren "Döden tystar mun".

Det stora genombrottet kom några år senare med "Anmäld försvunnen", den första i den långa serien om polisen Roland Hassel som bekämpar våld och brott i Stockholm. När SVT gjorde tv av böckerna var det Lars-Erik Berenett som fick gestalta den tuffe polishjälten i ett tiotal filmer.

Olov Svedelids andra långa serie, som han skrev i samarbete med Leif Silbersky, handlade om advokat Rosenbaum och utspelades i rättegångsvärlden.

Olov Svedelid blev mest känd för sina deckare, men skrev i de flesta genrer. Historiska romaner och ungdomsböcker finns också med i den långa listan av Svedelid-alster. 1981 fick han Riksteaterns pris Spelmannen för årets bästa pjäs med "Varför vill du mörda mig?".

Olov Svedelid blev 76 år gammal. Han var bosatt i Stocksund strax utanför Stockholm.