Hotet om nedläggning av Folkmusikens hus i Rättvik får musikerna att agera. I ett gemensamt uttalande ställer hela folkmusik-Sverige upp, med hopp om att de ansvariga kommunpolitikerna i Dalarna ska skjuta till mer pengar.

"Lägg inte ner Folkmusikens hus utan utveckla det. Se möjligheterna att stärka Dalarna som turist-, musik- och danslandskap", står det i uttalandet som bland annat har skrivits under av Sveriges spelmäns riksförbund, Riksförbundet för folkmusik och dans, samt musikhögskolorna i Malmö, Ingesund och Göteborg.

Bakgrunden är den ekonomiska kris som Folkmusikens hus står inför, sedan endast fem av kommunerna runt Siljan har gått samman för att täcka kostnaderna. En tidigare namninsamling av personalen i huset har ställt krav på att samtliga 15 kommuner i Dalarna går samman och tar ansvar för institutionen.

Nu får de stöd av musikerna och institutionerna.

"Ge Folkmusikens hus och oss alla som tror på dess verksamhet chansen att vidga basen för dess finansiering. Men ha tålamod med att detta inte kan göras över en natt", skriver de i uttalandet.