Hon blir Östgötamusikens nya konstnärliga ledare

Östgötamusiken står inför en rad spännande förändringar i år. Från och med årsskiftet går Östgötamusiken ihop med Scenkonst Öst, samtidigt som en ny konstnärlig ledare tillsatts.

Maria Eklund är Östgötamusikens nya konstnärliga ledare. Hon ser i år mest fram emot Crusellserien och blåsmusikfestivalen.

Maria Eklund är Östgötamusikens nya konstnärliga ledare. Hon ser i år mest fram emot Crusellserien och blåsmusikfestivalen.

Foto: Ivan Smirnoff

Kultur2023-01-03 17:00

Den välmeriterade dirigenten Maria Eklund fick tjänsten, som drygt 20 personer sökte.

Hon har en bakgrund som musiker och dirigent och har de senaste åren varit nationell projektledare för El Sistema, en musikskola från Venezuela som idag finns i en mängd svenska kommuner. Hon har även utbildning från flera akademiska högborgar för musik, däribland Kungliga Musikhögskolan.

– Jag har en ganska stor internationell karriär bakom mig i Europa och inte minst i Sverige. Här har jag bland annat arbetat med filharmonikerna, Göteborgssymfonikerna och Göteborgs-operan. I Linköping har jag dirigerat innan, men det var länge sedan, säger Maria Eklund.

Nu ska hon inte dirigera, som konstnärlig ledare syftar uppdraget till att förverkliga konstnärliga idéer.

På frågan om hur hennes vision ser ut är Maria Eklund är snabb med att hylla blåsmusiken i Östergötland.  

– Det är redan en av de bästa, men jag vill fortsätta stärka en av Sveriges bästa blåsmusikinstitutioner. Hela organisationen har ju en lång historia med internationellt erkänd blåsmusik. Repertoaren ska utvecklas, vara fantasifull, varierande med både klassisk och genreöverskridande musik. 

Ett vanligt år håller Östgötamusiken över 400 konserter. I dagsläget är runt 20 musiker anställda på heltid för att spela i de olika ensemblerna.

Att Östgötamusiken går samman med Scenkonst Öst innebär att organisationen hamnar under samma paraply som Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern.

Hur kommer det påverka er?

– Tillsammans är vi starkare, vi blir en större organisation med nya möjligheter för samarbete och spännande projekt. Både konstnärligt och ekonomiskt kan vi bygga ihop.

Finns det någon utmaning med sammanslagningen?

– Eftersom det blir en större organisation kanske det tar lite tid, det är viktigt att bygga ihop det på ett bra sätt. Men det är ingen utmaning, det är ett praktiskt jobb att göra.

I och med det nya jobbet ska hon flytta till Linköping, medan familjen bor kvar i Stockholm. Något hon anser viktigt för att lyckas med uppdraget.

– Det ska bli jättespännande. Jag tycker det är viktigt att bli en del av stan och känna av atmosfären. Det är inte av slump man fått en blåsorkester i just Linköping en gång i tiden. Det finns anor, traditioner och en förankring med folket som är viktig. Och jag hoppas att jag får bli en del av det.

Östgöta blåsarsymfoniker spelar tillsammans med Norrköpings symfoniorketser. Nu tillhör de båda Scenkonst Öst.
Östgöta blåsarsymfoniker spelar tillsammans med Norrköpings symfoniorketser. Nu tillhör de båda Scenkonst Öst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!