Många studenter läser dåligt, klarar inte att skriva vanlig, enkel svenska, gör syftningsfel, använder ord fel, får inte ihop resonemangen, kopierar textsjok från andra, har svårt att läsa en vetenskaplig rapport... Jag hör sådana tongångar från flera håll.
Är det äldre människors tidlösa klagan på de unga? Det kan säkert finnas en sådan faktor. Många unga som jag känner är fantastiskt ambitiösa och skriver bra. De klarar långa, svåra utbildningar och lär sig skriva imponerande "papers". Och jag tänker dessutom att unga alltid finner sina vägar, sådana där jag känner mig främmande.
Men: Det här med läsandet och skrivandet! Läsning är en sådan grundläggande framgångsfaktor för hela vår civilisation att det inte går att mäta. Vi glömmer det ibland. Och en klassutjämnare dessutom.
När aktiva universitetslärare säger att det hänt något med läsnivån, att den gått radikalt ner bland studenter på bara fem-sex år, då är det dags att lyssna.
Det var precis vad jag fick höra på universitetsbiblioteket på Campus Valla nyligen. Jag hade äran att leda ett litteratursamtal med en grupp lärare och bibliotekarier som alla deltagit i bibliotekets fina initiativ bokstafetten, där anställda skriver om sina favoritromaner på LiU:s hemsida. Tanken är förstås att stödja läsning av skönlitteratur i akademiens tankevärld. Här fanns en doktorand, en studierektor, en forskningsingenjör, en enhetschef och de kom från helt olika institutioner.
Jag hör samma sak (ungefär) i ett programråd på LiU där jag sitter som extern representant. Blir det tal om extraläsning av skönlitteratur, museibesök och liknande kommer studenternas frågor "får vi det på tentan" eller "ger det poäng" lika snabbt som ett meddelande på Messenger. Tanken att universitetsutbildningen också syftar till bildning och att utvecklas som människa känns långt borta.
Kom att tänka på gamle idéhistorikern Ronny Ambjörnsson vid Umeå universitet som för 10-15 år sedan föreslog en allmän bastermin för alla universitetsstudenter, oavsett programval. Den skulle innehålla filosofi med vetenskapsteori, skönlitteratur, idéhistoria och liknande. Bra idé, nickade flera ivrigt på litteratursamtalet på LiU, bra!
Så efteråt var jag tvungen att ringa upp Ambjörnsson, som numera bor i Stockholm och hunnit bli 79 år. Det är fortfarande ett bra förslag, tycker han och säger "det har mer och mer aktualitet". Kanske kan det också ligga insprängt i utbildningen, om studenterna är ivriga att komma igång med sitt ämne, funderar han nu.
En bastermin vore en stor reform som kräver utredning, förstås. Men att införa skönlitteratur på alla utbildningar borde inte vara omöjligt. Snabbt.
Mitt enkla förslag: En skönlitterär bok per läsår på alla program. En enda! Är det för mycket begärt? Och då menar jag på alla program, för blivande ingenjör, lärare, statsvetare, ekonomer, historiker... romanen får gärna vara vald så att den passar deras inriktning.
Alla vet att paddor och mobiler tränger ut bokläsningen bland barn, samtidigt som forskarna på LiU vittnade om att förmåga till fördjupning, koncentration och tålamod (som krävs för akademiska studer) behöver tränas med bokläsning. Stillsam bokläsning.
Dessutom vidgar skönlitteraturen de egna referensramarna, den egna livserfarenheten, man blir "en klokare människa" som litteratursamtalarna på LiU enades om.
Någon nämnde medicinska fakulteten. Och ja, faktum är att medicinska fakulteten vid LiU är ett fördöme. Där finns detta redan. Läkarstudenter och andra har skönlitterära böcker på sina kurser. Och det fungerar alldeles utmärkt. Ingen litteratur är "obligatorisk" där, inte heller kurslitteraturen, utan studenterna behöver helt enkelt läsa den för att hänga med. Fick tag i prodekanus Karin Kjellgren mellan två sammanträden som snabbt sa: "Vi tycker att skönlitteratur är ett viktigt komplement för att förstå människors livssituation".
Så är det något hon rekommenderar på andra fakulteter?
Lika tveklöst svar där: "Absolut! Skönlitteratur ger kunskap om hur männskor har det och ökar studenternas insikter och empati. Så har vi arbetat i många år på medicinska fakulteten."
Några av böckerna som deras studenter läser eller har läst är "Svinalängorna", "Moment 22", "Babels Hus", "Tisdagarna med Morrie" och Jojo Moyes "Livet efter dig".
Så varsågoda alla andra universitetsutbildningar, sätt igång och härma! Universitetsbibliotekarierna och litteraturvetarna hjälper säkert gärna till.